Ga naar hoofdinhoud

Slimme aandrijftechniek voor plaatbewerkingsmachines op de EuroBlech 2022

Baumüller heeft vele jaren ervaring in het uitrusten van servo-excentrische persen (foto: Baumüller)

Baumüller neemt deel aan EuroBlech 2022, gehouden van van 25 t/m 28 oktober 2022 in Hannover. Het in Neurenberg gevestigde bedrijf presenteert moderne technologische oplossingen voor plaatbewerkingsmachines. Op de stand komen bezoekers te weten waarom onder andere servo-excentrische persen een goed alternatief zijn voor conventionele persmethoden, welke voordelen het gebruik van moderne simulatietechnologie bij de engineering van plaatbewerkingsmachines kan bieden en hoe Baumüller SmartValue de CO2-voetafdruk van de productie blijvend kan verminderen.

De stand richt zich op het totale Baumüller pakket voor de automatisering van servo excentrische persen. Vergeleken met conventionele persen, hebben deze persen voordelen met betrekking tot productiviteit, productkwaliteit en flexibiliteit.

Met krachtige directe aandrijvingen en de compatibele besturingseenheid kunnen de processen worden geoptimaliseerd op het gebied van cyclustijd, gereedschapsslijtage en slijtage, energieverbruik en milieuvriendelijkheid. Baumüller zal haar complete aandrijfsysteem live demonstreren op de beursstand met behulp van een volledig functionele miniatuur servo excentrische pers.

Aandrijfontwerp met ProSimulation

De digitale twin biedt vele voordelen, vooral tijdens de engineering fase. De ontwikkelingstijd wordt verkort en de machine kan daardoor zo snel mogelijk en functioneel betrouwbaar op de markt worden gebracht. Met ProSimulation, biedt Baumüller simulatiemodellen van haar aandrijfcomponenten.

Daarnaast voert het bedrijf het volledige ontwerp van de ontwerptechnologie voor haar aandrijftechniek. Dit biedt tal van voordelen, vooral voor complexe toepassingen zoals servo-excentrische persen. Het maakt de keuze van een efficiënt aandrijfpakket mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld de hele aandrijvingstopologie in de software in kaart worden gebracht. Deze bestaat uit de niet-lineaire overbrengingsverhouding van het excentrische mechanisme, de overbrenging, de motoren met hoog koppel, de servo-aandrijftechniek en de energieopslag in combinatie met dynamische bewegings- en krachtprofielen.

De simulatie creëert transparantie in de kracht- en energieprofielen en beschrijft de laad- en losprocessen in detail. Dit maakt een efficiënte dimensionering van de energieopslag mogelijk en daardoor kan de aangesloten systeembelasting worden verminderd. Dit bespaart resources, ontlast het systeem aanzienlijk en vermindert de voetafdruk van de machine.

Krachtige hardware voor meer vermogen en energie-efficiëntie

Toepassingen voor plaatbewerking stellen grote eisen aan vermogen, snelheid en compactheid. Baumüller biedt een schaalbaar portfolio speciaal voor deze eisen. De DST2-serie motoren met een hoog koppel bereiken zeer hoge maximale koppels, om de noodzakelijke kracht voor het persproces te bereiken. De motoren kunnen perfect worden aangepast aan de vereisten dankzij verschillende as- en flensopties.

Converter

Daarnaast zal Baumüller de convertorfamilie b maXX 5000 presenteren voor hoge prestatieklassen. De servoaandrijvingen vallen op met hun compacte installatieafmetingen en bieden een brede en schaalbare selectie van optionele veiligheidsfuncties. De apparaten hebben ook de optie voor energieterugwinning. De aangesloten systeembelasting kan worden verminderd door intelligent energiebeheer en het gebruik van condensatoren als energieopslag, waardoor energie en kosten worden bespaard.

(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Het simulatiemodel van de servo-excenterpers in ProSimulation maakt een efficiënt ontwerp van de aandrijving en een minimale systeembelasting van de machine mogelijk (foto: Baumüller)

Besturingsniveau

Op besturingsniveau biedt het bedrijf met de Box-PC b maXX PCC-04 een schaalbaar platform met diverse toepassingen. Deze biedt een groot aantal interfaces, is uitbreidbaar en maakt zo een flexibele machine architectuur mogelijk.

Met het b maXX PLC mc besturingsplatform, combineert het bedrijf de eigenschappen van industriële PC’s en PLC-besturingen. De afmetingen van het systeem bedragen 110 x 90 x 35 mm. Het is hiermee een compact systeem. Baumüller biedt geschikte HMI panelen met touch display voor gebruiksvriendelijke machinebediening. 

Retrofitting van een conventionele pers

De aandrijving van een conventionele excentrische pers bestaat uit een asynchrone motor, vliegwiel en koppeling-rem combinatie. Dit systeem kan vaak worden vervangen door een servo om een bestaande machine te blijven gebruiken en te profiteren van de voordelen van een servo-oplossing. een servo-oplossing.

Bij een retrofit blijft een groot deel van het mechanisme behouden en wordt alleen de aandrijving vernieuwd. Deze oplossing verhoogt de flexibiliteit, productiviteit en productkwaliteit van de pers. Een ander positief aspect is dat een retrofit een duurzame oplossing is, die de levensduur van de machine verlengt en bespaart op grondstoffen.

Life-cycle management wereldwijd

Naast de ontwikkeling en fabricage van automatiseringscomponenten, biedt Baumüller als een groep van ondernemingen tal van diensten voor mechanische en plant engineering en voor machine operators. Van projectplanning, ontwerp en engineering via assemblage en inbedrijfstelling tot onderhoud, retrofitting en verplaatsing.

Het bedrijf biedt ondersteuning over de gehele levenscyclus van machines en systemen en hecht bijzonder belang aan de duurzame en grondstofbesparende productie van intelligente aandrijf- en automatiseringsoplossingen.

Baumüller is tijdens Euroblech te vinden in Hal 27, stand C155

Ook interessant: Baumüller presenteert hybride en e-oplossingen op de Bauma

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven