Ga naar hoofdinhoud

Servotechnologie brengt omsteltijden terug van één dag naar een halfuur

De wereldwijde focus op duurzame productie heeft ervoor gezorgd dat er kritisch wordt gekeken naar het gebruik van verpakkingsmaterialen. Stand-up pouches kunnen hierin een uitkomst bieden als duurzame verpakking voor verschillende voedingsmiddelen. Belangrijke schakel in dit verhaal is een flexibele verpakkingsmachine. Een kolfje naar de hand van Scaldopack dat gespecialiseerd is in stand-up pouches.

Sinds 2013 werpt Scaldopack zich op als machinebouwer gespecialiseerd in stand-up pouches. CEO Harald Saelens: “Deze verpakkingen hebben een enorm groeipotentieel. In vergelijking met hun ‘beste concurrent’ hebben pouches slechts 30% van het materiaal nodig. De volgende generatie zal zelfs 100% recycleerbaar zijn. Het zegt iets over de duurzaamheid van deze verpakkingen, maar het biedt tegelijk een economisch argument nu de prijzen van kunststof de hoogte zijn ingeschoten sinds de coronapandemie. Tegelijkertijd zijn stand-up pouches best-in-class op vlak van marketing. Omdat er met een plat vlak gewerkt wordt, zijn er eindeloos veel mogelijkheden om de communicatie over het product vorm te geven.”

Flexibele servomotoren cruciaal

De machines van Scaldopack onderscheiden zich onder meer door de flexibele servomotoren die meerdere verpakkingen aankunnen. “Onze omsteltijden blijven beperkt tot een halfuur, terwijl die anders snel een dag in beslag kunnen nemen. Daarnaast zetten we in op toegankelijkheid en remote access. Alles draait voor onze klanten om uptime. We bouwen onze machines zo op dat zelfs wanneer er zich een probleem voortdoet, deze zo snel mogelijk weer aan het produceren zijn.”

Een van de belangrijkste onderdelen in het concept van Scaldopack zijn zoals gezegd de servomotoren. “We hadden behoefte aan meer snelheid en stabiliteit en kwamen zo quasi automatisch bij Yaskawa uit. De samenwerking loopt nu al zo’n twee jaar waarin deze motoren uit de Sigma-7 reeks zich als zeer betrouwbaar bewezen hebben. Met het autotuningspakket erbij kunnen we flink wat tijd uitsparen. Bovendien zijn we bijzonder tevreden over de service en ondersteuning van Yaskawa. Competente medewerkers die vlot bereikbaar zijn, wanneer we tegen een probleem aanlopen. Dat maakt echt het verschil.”

Eerste integratie met robot voor nog meer flexibiliteit

Voor een van de verpakkingsmachines pakt Scaldopack voor het eerst ook uit met de integratie van een Yaskawa SG650 SCARA-robot. “Omwille van de flexibiliteit”, beklemtoont Saelens. “Om verschillende formaten van zakken te gebruiken, maar ook om alle vrijheid te hebben in de positionering van de schenktuit. Met de robot maakt het helemaal niet uit hoe de eindklant het wil. Hij kan alles aan, zodat de producent flexibiliteit krijgt.”

Gedeelde DNA

De integratie van de direct drive-motor liep overigens van een leien dakje. Het hoeft geen betoog dat Saelens dan ook bijzonder fier is op het geleverde werk en de samenwerking met Yaskawa. “Ze denken even hard met ons mee, net zoals wij doen met onze klanten. Dat gedeelde DNA maakt het makkelijker om complexere projecten zoals deze tot een goed einde te brengen. Zelfs wanneer we het ons niet gemakkelijk maken en nieuwigheden introduceren. Maar als het de juiste toepassing is, loont het om dat stapje verder te gaan voor de klant.”

Lees hier het digitale magazine over Food & Beverage

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven