Ga naar hoofdinhoud

Power skiving geeft tandwielproductie een nieuwe puls

Bij Power Skiving zijn machinestabiliteit en nauwkeurigheid van groot belang. Zo is de synchronisatie tussen de Z-as en de C-as (spindel) erg belangrijk (foto: Van Hoof Groep)

Power Skiving is één van de productietechnieken voor het maken van tandwielen, naast de bekendere technieken zoals steken, brootsen, afwikkelfrezen en slijpen. Binnen de Van Hoof Groep is Van Eijk Transmissie BV de specialist in het maken van tandwielen. Maar wat is nu precies Power Skiving en welke voordelen biedt dit proces bij het maken van tandwielen?

De Van Hoof Groep in Asten is een modern metaalbewerkingsbedrijf, dat al zo’n vijftig jaar actief is voor klanten in diverse industriesectoren. Bij dit Brabantse familiebedrijf werken zo’n 75 fte’s, verdeeld over de drie werkmaatschappijen: HMF Nederland BV, Nima Speciaalwerk BV en Van Eijk Transmissie BV.

Kennis delen

Kennis delen en ontwikkelen zit in het DNA van de Van Hoof Groep en daarom organiseert het bedrijf regelmatig kennisdagen. De kennisdag over Power Skiving begin februari werd zeer goed bezocht. Om het thema Power Skiving uit te leggen en in de praktijk te laten zien, nodigde de Van Hoof Groep een aantal externe partners uit: Sandvik Coromant van de gereedschappen, Okuma, fabrikant van CNC-bewerkingsmachines en eindklant Dana Belgium, fabrikant van transmissies, schakelkasten en koppelomvormers voor off highway machines.

Meer mogelijk met krachtige machines

Maar wat is nu precies Power Skiving? Het principe van Power Skiving is meer dan 100 jaar oud. De Duitser Wilhelm von Pittler bedacht het proces, meer als afwerking van tandwielen, omstreeks 1910. Er is jarenlang weinig mee gedaan, maar met de introductie van nieuwe krachtige 5-assige CNC bewerkingscentra, is er meer mogelijk. Volgens Bart Smets, Application Specialist bij Sandvik Coromant is Power Skiving een profiel genererend proces, vergelijkbaar met afwikkelfrezen en steken.

“Echter bij het steken van tandwielen zijn de assen van het werkstuk en het gereedschap parallel, terwijl bij Power Skiving met gekruiste assen wordt gewerkt. Deze kruisende hoek is een belangrijke parameter en moet minimaal 15° zijn. En er zijn enkele andere beperkingen zoals een te diepe vertanding, een te smalle tandvorm die kan afbreken, er is uitloop van het gereedschap nodig achter de vertanding en bij lange componenten moet je de kruisende hoek goed kiezen. Let wel, het gereedschap bepaalt de hoek.”

Tandwielbewerkingspakket

Power Skiven is een proces dat niet zomaar op elke CNC-machine kan worden uitgevoerd. Okuma, een van oorsprong Japanse fabrikant van geavanceerde CNC-bewerkingsmachines, zegt dat diverse vertandingprocessen voor tandwielen op verschillende van hun standaard machines kunnen plaatsvinden.

Volgens Werner Teunis van Okuma Benelux is optimale synchronisatie in de machine het belangrijkste kenmerk voor Power Skiving. “Optimale synchronisatie is alleen mogelijk indien alle aandrijfcomponenten van de machine in eigen huis zijn ontwikkeld en gemaakt. Zo maakt Okuma haar eigen machinebesturing, servo drive units, servomotoren, encoders en machinesoftware. Hierdoor zijn we onafhankelijk van andere partijen waardoor de synchronisatie nog nauwkeuriger op elkaar kan worden afgestemd.”

Van drie machines naar één

Dana Belgium ontwerpt, produceert, assembleert en test aandrijfassen en transmissies voor onder andere landbouwmachines, bouwmachines, material handling en mining equipment. Naast de assemblage wordt een groot deel van de onderdelen in de fabriek in België gemaakt. Het bedrijf heeft in haar eigen productie diverse verspanings- en vertandingsmachines staan. Ook voert het zelf warmtebehandelingen uit aan bepaalde producten.

Als voorbeeld voor het Power Skiving proces toont Rudy Dhont van Dana een koppelingsdrum met inwendige vertanding. “De huidige productie vindt plaats op drie afzonderlijke machines; draaien, frezen en brootsen. We stuiten daar op diverse nadelen. Het is niet geautomatiseerd, we hebben te maken met hoge omwisseltijden, hoge kosten voor het gereedschap (15.000 euro voor dit type op maat gemaakte trekfrees) en specifiek onderhoud voor de trekfreesmachine.”

Meer weten over Power Skiving? Lees dan het complete artikel in de nieuwste editie van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven