Ga naar hoofdinhoud

Hybride-elektrisch vliegen met nieuwe Rolls-Royce technologie

Rolls-Royce heeft officieel de ontwikkeling aangekondigd van verschillende turbogeneratortechnologieën, waaronder een nieuwe kleine gasturbine voor hybride-elektrische toepassingen (foto: Rolls-Royce)

Rolls-Royce kondigt de ontwikkeling aan van turbogeneratortechnologie, waaronder een nieuwe kleine motor die is ontworpen voor hybride-elektrische toepassingen. Het systeem is een aanvulling op het assortiment van elektrische aandrijvingen van Rolls-Royce. Hierdoor is een grotere actieradius met duurzame vliegtuigbrandstoffen mogelijk en later met waterstof.

De huidige batterijtechnologie maakt volledig elektrische aandrijving mogelijk voor eVTOL’s (electric vertical take-off and landing) en pendelvliegtuigen voor korte vluchten in en tussen steden en voor eilandhoppen in regio’s als Noorwegen en Schotland. Door de ontwikkeling van turbogeneratortechnologie, die schaalbaar is voor een vermogensbereik van 500 kW tot 1200 kW, zijn voor met accu aangedreven elektrische vliegtuigen nieuwe langere routes mogelijk.

Slimme stroomverdeling

Rolls-Royce-deskundigen in Duitsland, Noorwegen en Hongarije ontwikkelen het ontwerp van de turbogenerator en werken aan de systeemintegratie ervan. Ze richten zich op een slimme stroomverdeling tijdens de vlucht. De turbogenerator zal batterijen opladen na het opstijgen of propellers rechtstreeks aandrijven, zodat vliegtuigen tijdens de vlucht kunnen schakelen tussen verschillende energiebronnen. Het onderzoek naar en de ontwikkeling van deze technologie worden mede gefinancierd door het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming.

Duurzaam vliegen

Rob Watson, president – Rolls Royce Electrical: “Rolls-Royce wordt leverancier van volledig elektrische en hybride-elektrische kracht- en aandrijfsystemen voor geavanceerde luchtmobiliteit en zal deze technologie in de loop der tijd opschalen naar grotere platforms. Ik wil de Duitse regering bedanken voor haar steun. Als onderdeel van onze strategie kijken we naar het aanbieden van volledige duurzame oplossingen voor onze klanten. Meer passagiers zullen in staat zijn verder te reizen met vliegtuigen die weinig tot geen emissies produceren.”

Rolls-Royce-deskundigen in Duitsland, Noorwegen en Hongarije ontwikkelen het ontwerp van de turbogenerator en werken aan de systeemintegratie ervan. Ze richten zich op een slimme stroomverdeling tijdens de vlucht (foto: Rolls-Royce)

Snelladen

“Rolls-Royce zal ook voortbouwen op ons bestaande netwerk om onderhoudsdiensten voor elektrische systemen aan te bieden. Bovendien kan Rolls-Royce Power Systems mtu-microgridoplossingen bieden om het snelladen van elektrische vliegtuigen te ondersteunen en betrouwbare, kosteneffectieve, klimaatvriendelijke en duurzame stroom te leveren aan vertiports.”

CO2-neutraal

Vorig jaar kondigde Rolls-Royce zijn strategie aan om te komen tot koolstofneutraliteit. Elektrische aandrijftechnologieën zijn voor het bedrijf een manier om bij te dragen aan het koolstofvrij maken van de wereldeconomie. Rolls-Royce heeft zich ertoe verbonden om ervoor te zorgen dat haar nieuwe producten tegen 2030 compatibel zijn met CO2-neutrale werking en dat al haar producten tegen 2050 hiermee compatibel zullen zijn.

Ook interessant: Rolls-Royce levert 2,5 MW generator voor hybride-elektrische vliegen

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven