Ga naar hoofdinhoud

Nauwkeurig 3D-printen in bouwsector dankzij spelingsarme aandrijvingen

Samenwerking is essentieel bij grote projecten zoals het gantry systeem. V.l.n.r. Corné van Gils (AXIS & Stuifmeel), Eric Megens (Apex Dynamics) en Pascal van den Broek (CyBe Construction)

CyBe Construction exporteert haar visie op 3D-printen in de bouwsector wereldwijd. Dat doet het met diverse 3D-printers, van industriële mobiele robots tot grote gantry systemen. Momenteel is het tweede gantry systeem in opbouw. Vanwege de grote lineaire bewegingen werd een beroep gedaan op de kennis en producten van Apex Dynamics en AXIS & Stuifmeel. Want succes in de bouwsector op het gebied van 3D-printen bereik je alleen met een nauwkeurige en efficiënte krachtoverbrenging in combinatie met een intensieve samenwerking tussen de verschillende partijen.

Gantry systemen zien we wel vaker binnen de aandrijftechniek. Meestal kleinere positiesystemen in machines. Maar een bedrijfshal inlopen en dan oog in oog staan met een gantry systeem met een lengte van 7 meter, een breedte van 10 meter en een hoogte van 4 meter, maak je niet elke dag mee. Acht kolommen, elk voorzien van een servomotor, tandwielkast, rondsel en tandheugels, zorgen voor de Z-beweging in de hoogte, twee aandrijvingen zorgen voor de X-beweging en één aandrijving voor de Y-beweging. Dit gantry systeem van CyBe Construction is zo groot omdat het kleine gebouwen of grote prefabelementen in één keer kan printen.

Robot crawlers

We zijn bij CyBe Construction om te kijken en praten over de aandrijvingen die het bedrijf gebruikt. CyBe Construction schakelde enkele jaren geleden AXIS & Stuifmeel in. Corné van Gils, accountmanager bij AXIS & Stuifmeel, over de eerste samenwerking: “We zijn destijds benaderd door CyBe. Zij hadden op onze website een lineaire actuator gezien. Die actuator zit nu in het levelling systeem van de Robot Crawler, de CyBe RC. In het gesprek ging het over de servomotor voor de aandrijving, maar ook over hoe je de motor aan de actuator koppelt. De meest ideale oplossing was een haakse tandwielkast. Uiteindelijk viel de keuze op een Apex Dynamics tandwielkast.”

Complexe berekeningen

De eerste contacten tussen AXIS Stuifmeel en Apex Dynamics dateren dus vanuit de samenwerking bij het levelsysteem van de Robot Crawlers. “Dat beviel zo goed dat wij uiteindelijk Apex Dynamics mee hebben laten denken over de lineaire bewegingen van de gantry systemen en de tandwielkasten voor de aandrijving hiervan. Omdat zij ook bekend zijn met rondsels en heugels, heb ik Eric Megens gevraagd om een keer te komen kijken bij CyBe.”

Volgens Eric Megens, sales director bij Apex Dynamics is de aandrijving voor zo’n gantry van deze afmetingen en met acht kolommen een flinke uitdaging. “Het gewicht van de spuitnozzle, de robot en de X- en Y-as wordt gedragen door de aandrijvingen in die acht kolommen. De calculatie daarvan met een speciale tandwielkast zorgde voor veel hoofdbrekens.”

“Een andere grote uitdaging bij de gantry was de berekening vanuit de last naar de servomotor. Aangezien de ABB-motoren al vastlagen, moesten we nu vanuit de motor naar de last gaan rekenen. Dat gaat op zich wel, maar maakt het wel lastiger. Alles heeft te maken met versnellingen, krachten en koppels.”

Lees meer over de uitdagingen en de oplossingen bij het ontwerpen van de aandrijving voor de grote CyBe gantry in de nieuwe editie van Aandrijftechniek.

Ook interessant:

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven