Machinebouw
Tijdens een persconferentie op CES 2022 onthulde John Deere een volledig autonome tractor die klaar is voor grootschalige productie. (Foto: John Deere)

Tijdens een persconferentie op CES 2022 onthulde John Deere een volledig autonome tractor die klaar is voor grootschalige productie. De tractor is gebaseerd op de 8R-serie, gecombineerd met onder meer een gps-systeem en nieuwe geavanceerde technologie. De autonome tractor zal later dit jaar beschikbaar zijn voor gebruik in de praktijk.

De autonome tractor heeft zes paar camera’s, waarmee obstakels in 360 graden kunnen worden gedetecteerd en afstanden kunnen worden berekend. Beelden die door de camera’s zijn vastgelegd, worden door een diep neuraal netwerk geleid dat elke pixel in ongeveer 100 milliseconden classificeert. Het bepaalt of de machine blijft bewegen of stopt, afhankelijk van of er een obstakel wordt gedetecteerd. De autonome tractor controleert ook voortdurend zijn positie ten opzichte van een geofence, zodat hij zeker weet dat hij werkt binnen het juiste gebied. Dit gebeurt met een nauwkeurigheid tot op de centimeter.

Autonome tractor

Om de autonome tractor te gebruiken, hoeven landbouwers de machine alleen maar naar een veld te vervoeren en deze te configureren voor autonome werking. Via het John Deere Operations Center Mobile kunnen ze van links naar rechts swipen om de machine te starten. Terwijl de machine aan het werk is, kan de landbouwer het veld verlaten om zich op andere taken te concentreren. Hij kan de status van de machine vanaf zijn mobiele apparaat in de gaten houden.

Operations Center Mobile

John Deere Operations Center Mobile biedt toegang tot live video, afbeeldingen, gegevens en statistieken. Het stelt de gebruiker in staat om snelheid, diepte en meer aan te passen. In het geval van afwijkingen in de kwaliteit van het werk of problemen met de machine, ontvangt de gebruiker op afstand een melding. Hij kan vervolgens aanpassingen doorvoeren om de prestaties van de tractor te optimaliseren.

Groei hybride en elektrische aandrijfsystemen

John Deere blijft innoveren. Naast onderzoek en ontwikkeling in autonome werktuigen, zet het sterk in op batterijtechnologie. Het bedrijf ziet de vraag naar batterijen en hybride aandrijfsysteem voor terreinvoertuigen toenemen. Producten in het portfolio van Deere, zoals graszodenapparatuur, compacte utiliteitstractoren, kleine tractoren, compacte constructies en sommige wegenbouwmachines, kunnen uitsluitend op batterijen als primaire energiebron vertrouwen. Deere is van plan te blijven investeren in technologieën die leiden tot emissievrije voortstuwingssystemen.

Kreisel Electric

John Deere verwierf daarom onlangs een meerderheidsbelang in Kreisel Electric. Sinds 2014 richt Kreisel, met hoofdkantoor in Oostenrijk, zich op de ontwikkeling van immersiegekoelde elektrische batterijmodules en -packs voor hoogwaardige en off-highway-toepassingen. Het bedrijf bedient momenteel een wereldwijd klantenbestand in meerdere eindmarkten, waaronder bedrijfsvoertuigen, terreinwagens, scheepvaart, e-motorsport en andere hoogwaardige toepassingen. Daarnaast heeft Kreisel een laadinfrastructuurplatform (CHIMERO) ontwikkeld dat gebruik maakt van gepatenteerde batterijtechnologie.

Het hoofdkantoor van Kreisel in Oostenrijk. (Foto: Kreisel)

Daling batterijprijzen

De meerderheidsinvestering in Kreisel Electric stelt Deere in staat om voertuig- en aandrijflijnontwerpen optimaal te integreren rond batterijpakketten met een hoge dichtheid. Pierre Guyot, Senior Vice President, John Deere Power Systems: “We weten dat in de komende 3 tot 5 jaar de batterijprijzen naar verwachting zullen dalen en dat een grotere beschikbaarheid van batterijlaadstations het steeds handiger zal maken om batterij-elektrische voertuigen te hebben. Wij zijn van mening dat naarmate de kosten van batterij-elektrische voertuigen dalen, onze klanten steeds vaker accu-aangedreven machines willen aanschaffen.”

Video autonome tractor

Bekijk hieronder een video over de autonome tractor van John Deere:

In 2011 bouwde een Amerikaans bedrijf al een tractor van John Deere om tot robottrekker. Lees meer hierover in het artikel Onbemande trekker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg) Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven