Ga naar hoofdinhoud

Inzicht krijgen in de conditie van uw motorreductor

WEG Motor Scan is voor een motorreductor een kosteneffectieve manier van voorspellend onderhoud om de levensduur van motorreductoren te verlengen (foto: WEG)

Op motorreductoren zal steeds vaker voorspellend onderhoud worden toegepast dankzij Internet of Things. Volgens WEG kan de WEG Motor Scan voor een motorreductor een belangrijke stap zijn naar het IoT. Het is volgens de fabrikant van tandwielkasten een kosteneffectieve manier van voorspellend onderhoud om de levensduur van motorreductoren te verlengen.

Motorreductoren zijn de zwaargewichten in de aandrijftechniek die nodig zijn om een grote hoeveelheid data te verwerken en het vermogen en koppel te bepalen. Ze besturen de noodzakelijke bewegingspatronen van machines en systemen en zorgen ervoor dat productielijnen soepel blijven draaien. Als er een storing met een motorreductor optreedt, kan dit zeer kostbare gevolgen hebben voor bedrijven.

Storingen

Door de aanzienlijke krachten die door machines worden uitgeoefend, worden storingen vaak niet op tijd gedetecteerd en komen hele systemen tot stilstand. Dit kan zeer nadelige gevolgen hebben als andere belangrijke bedrijfsonderdelen ook uitvallen totdat er een vervangende motorreductor wordt geïnstalleerd.

Toekomst voorspellen

Ook al zijn we niet in staat om in de toekomst te kijken, we kunnen wel: de toekomst voorspellen. Met een strategie van voorspellend onderhoud (PdM) kan onderhoudspersoneel de kritieke data verzamelen om prestatiestoringen te helpen identificeren. Met deze inzichten kunnen problemen maanden voordat ze potentiële storingen veroorzaken worden verholpen; dit voorkomt downtime, vermindert overbestedingen voor onderhoud en beperkt operationele risico’s.

Een slimmere methode van onderhoud

Voorspellend onderhoud is een techniek die gebruikmaakt van apparatuur voor condition monitoring om operationele prestaties in realtime te meten en te beoordelen. Door op regels gebaseerde diagnoses samen te voegen met voorspellende formules wordt bij PdM een exacte tool gemaakt om data te verzamelen en te beoordelen. Deze methode is gebaseerd op het anticiperen van de toekomstige staat van een systeem door potentiële storingen en de onderhoudsacties die aandacht vereisen uit te lichten. Een datagestuurde benadering maakt gebruik van voorspellende analytics en algoritmen gebaseerd op realtime data om specifieke problemen te identificeren, waarbij er in veel gevallen geen zichtbare tekenen van beschadiging zijn. Bedrijven besteden soms heel veel tijd en middelen aan het uitvoeren van onderhoudscontroles, maar ze hebben niet de data om na te gaan of hun strategie effectief is, zelfs niet of het hun belangrijkste problemen aanpakt. Maar er is een beter alternatief.

De toekomstvisie van WEG

WEG Motor Scan is voor een motorreductor eigenlijk de eerste stap naar het IoT. Het is een kosteneffectieve manier van voorspellend onderhoud om de levensduur van motorreductoren te verlengen. Onderhoudspersoneel kan met WEG Motor Scan in combinatie met de bijbehorende software WEG Motor Scan Gateway in een oogopslag analytische data van de motorprestaties zien vanaf een telefoon, computer of mens/machine-interface (HMI). De sensor kan op zowel oude als nieuwe motorreductoren, inclusief elektromotoren, worden bevestigd. De sensor verschaft allesomvattende diagnostische gegevens over de staat van de motor door monitoring van oppervlaktetemperatuur, analyse van trillingen, data over bedrijfsuren, snelheid en smeringsintervallen en berekeningen van foutieve uitlijningen.

IoT-platform

De verzamelde data kunnen via de app of Bluetooth worden verzonden en opgeslagen op een beveiligd platform in de cloud, waar data van meerdere sensoren tegelijkertijd kunnen worden bekeken. Op het IoT-platform van de software krijgt de gebruiker een uitgebreid overzicht voor diagnose en kunnen alarmmeldingen geconfigureerd worden wanneer basislijnwaarden worden overschreden.

Norm voor onderhoud motorreductoren?

Kan deze manier van onderhoud de norm worden voor motorreductoren? Als de voorspellingen juist zijn, zullen er in het jaar 2025 27 miljard apparaten verbonden zijn met Internet of Things. WEG denkt dat motorreductoren in dit cijfer moeten worden opgenomen. Voor onderhoudstechnici die klaar staan om de eerste stappen in de wereld van IoT te zetten, zijn er vier gratis technische gidsen over motorreductoren verkrijgbaar op www.weg-wg20.com met basisinformatie over de aankoop van motorreductoren en onderhoudsadvies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven