Ga naar hoofdinhoud

Hoe Saudi’s de operationele kosten van hun stroomvoorziening verlagen

Netbeheerder Saudi Electricity Company (SEC) heeft zijn jaarlijkse operationele kosten met 20% verlaagd en zijn dienstverlening aan klanten verbeterd (foto: Shutterstock)

Netbeheerder Saudi Electricity Company (SEC) heeft zijn jaarlijkse operationele kosten met 20% verlaagd en zijn dienstverlening aan klanten verbeterd. Dit werd mogelijk door de onderhoudsmogelijkheden uit te breiden met innovatieve inspectieapparatuur.

De strategie van SEC voor waardegericht onderhoud, die in 2014 werd ingevoerd, heeft geleid tot een opwaardering van de onderhoudsinspecties door het inzetten van Fluke Ti32-warmtebeeldcamera’s en Ti400/Ti450 draagbare infraroodcamera’s. Dit leidde tot een vermindering van het aantal netspanningsonderbrekingen.

Detecteren van temperatuurverschillen

Infraroodcamera’s zijn van onschatbare waarde om kleine temperatuurverschillen te detecteren en kunnen progressieve warmteveranderingen in de tijd aantonen, waardoor onderhoudstechnici kritieke problemen kunnen opsporen voordat er storingen optreden. Fluke heeft onlangs zijn serie warmtebeeldcamera’s – Ti300+, Ti401PRO en TiX501 – opnieuw geïntroduceerd. Al deze camera’s beschikken over de Lasersharp autofocus-technologie, waarmee gebruikers de gewenste beelden telkens scherp in beeld krijgen.

Met de implementatie van Fluke-apparatuur heeft SEC zijn onderhoudsinspecties kunnen omvormen en de betrouwbaarheid van zijn elektriciteitsnetten kunnen verbeteren (foto: Fluke)

Ingebouwde laserafstandsmeter

De camera’s zijn ontworpen voor gebruik in het veld, zijn robuust en kunnen met één hand worden gebruikt waardoor ze eenvoudig en gemakkelijk zijn te bedienen. De ingebouwde laserafstandsmeter berekent de afstand tot het aangewezen doel, geeft deze op het scherm van de camera weer en maakt scherpe beelden. Het belangrijkste is dat temperatuurmetingen met dit soort scherpe beelden zeer nauwkeurig zijn. Met elk hulpmiddel kan de gebruiker beelden opnemen voor rapporten en aantekeningen maken op het apparaat, zodat de gebruiker geen pen en papier nodig heeft.

Waardegericht onderhoud

Met de implementatie van Fluke-apparatuur heeft SEC zijn onderhoudsinspecties kunnen omvormen en de betrouwbaarheid van zijn elektriciteitsnetten kunnen verbeteren. De thermische camera’s hebben geholpen bij het opsporen van hotspots en temperatuurverschillen tussen fasen, waardoor ongeplande netspanningsuitval sterk is verminderd. Het gebruik van nauwkeurige akoestische beeldvormers voor de detectie van coronaontladingen zal de strategie voor voorspellend onderhoud van het bedrijf naar verwachting verder verbeteren en bijdragen aan het doel om klanten een ononderbroken netspanning te leveren.

De camera’s zijn ontworpen voor gebruik in het veld, zijn robuust en kunnen met één hand worden gebruikt waardoor ze eenvoudig en gemakkelijk zijn te bedienen (foto: Fluke)

Grotere betrouwbaarheid

Zakaria Al-Ramadhan, die meer dan 20 jaar ervaring heeft bij SEC en Distribution Engineering Specialist is, verwoordt het zo: “Betrouwbaarheid is het belangrijkst bij het leveren van elektrische energie. Klanten betalen het bedrijf om netspanning zonder onderbrekingen te ontvangen. Daarom is het minimaliseren van onderbrekingen bij de levering van elektrische energie voor ons het belangrijkste aandachtspunt.”
Als gevolg van de succesvolle implementatie van Fluke-apparatuur is SEC van plan meer coronacamera’s aan te schaffen en zijn technici hierin te trainen.

Handheld onderhoudsinstrumenten

Naast de warmtebeeldapparatuur heeft SEC ook een reeks robuuste handheld onderhoudsinstrumenten aangeschaft, zodat de onderhoudsteams doelgerichter kunnen werken en de uitvaltijd hebben beperkt. Het instrumentarium bestaat nu uit 49 Fluke 1736-driefasenloggers voor het bepalen van de netkwaliteit, naast bijna 1000 Fluke 376 AC/DC-stroomtangen, 470 Fluke 1507-isolatietesters en 600 1ACII-contactloze spanningsdetectoren. De overgang van toestandsafhankelijk naar waardegericht onderhoud heeft niet alleen tot aanzienlijke kostenbesparingen geleid, maar ook de duurzaamheid van de elektriciteitsnetten in de regio verbeterd.
De succesvolle implementatie van voorspellend onderhoud door SEC is een voorbeeld voor andere nutsbedrijven, zowel lokaal als wereldwijd.

Ook interessant: Klantbeleving is het kloppend hart van nieuw Europees hoofdkantoor Fluke

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven