Ga naar hoofdinhoud

Hansen Industrial Transmissions viert zijn 100-jarig bestaan

Standaardisatie van industriële tandwielen (foto: Hansen Industrial Transmissions NV)

Wat in 1923 als een klein Antwerps atelier begon, groeide uit tot een wereldspeler op het vlak van industriële tandwielkasten. Hansen Industrial Transmissions nv (afgekort als ‘HIT’) is op het vlak van aandrijftechniek al 100 jaar toonaangevend. Het was met zijn industriële tandwielkasten al die tijd bepalend voor de sector. De technologisch gedreven onderneming met haar 260 werknemers en hoofdkantoor in Edegem maakt sinds 2011 deel uit van Sumitomo Drive Technologies. HIT levert naast industriële tandwielkasten voor de meest uiteenlopende sectoren (ontginning, materiaalverlading, energie, milieu) ook gespecialiseerde toepassingen voor sleutelsectoren.

Ter gelegenheid van zijn 100e verjaardag organiseert HIT op zaterdag 22 april 2023 een open dag in Edegem. Het nodigt al zijn werknemers en voormalige werknemers met hun gezin uit, net als buren en vertegenwoordigers van de overheid.

Succesverhaal van onderneming vieren

“We kijken ernaar uit om onze 100e verjaardag te vieren samen met zoveel mogelijk mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het succesverhaal van de onderneming. Het is voor ons een eer om elke dag te kunnen rekenen op hoogst getalenteerde werknemers en fantastische sector- en bedrijfspartners om onze klanten van dienst te zijn en normbepalend te blijven in onze sector”, zegt Filip Apers, HIT General Management.

Hansen Industrial Transmissions

“Achter deze 100e verjaardag van HIT gaat een indrukwekkende geschiedenis schuil van innovatieve kracht en gedurfd ondernemerschap. We zijn er bij Sumitomo Drive Technologies trots op dat HIT deel uitmaakt van onze familie en we kijken ernaar uit om het succes van onze industriële tandwielkasten in de toekomst zelfs nog groter te maken”, zegt Florian Butzmann, CEO van Sumitomo Drive Technologies in EMEIA (SCG Groep).

HIT was baanbrekend met betrekking tot aandrijftechniek (foto: Hansen Industrial Transmissions nv)

Van Antwerpen naar Edegem

In 1923 werd in het centrum van Antwerpen La Mécanique Générale opgericht, een bedrijf dat onderdelen en tandwielkasten op maat bouwde. Zes jaar later begon ingenieur David Hansen, de zoon van een Noorse zeiler, voor het bedrijf te werken. Hij zorgde voor een geleidelijke maar complete verschuiving in de productie van tandwielen en tandwielkasten. Al gauw werden de werkplaatsen in Antwerpen te klein en verhuisde de fabriek naar Edegem, een plattelandsdorp dat op termijn grote expansiemogelijkheden bood.

Serieproductie

Toen David Hansen in 1950 een uniek concept voor de standaardisering van tandwielkasten bedacht en ontwierp, bleek dit een belangrijk kantelpunt te zijn. De serieproductie van tandwielkasten bood heel wat belangrijke voordelen: lagere productiekosten, een betere kwaliteitscontrole, minder reserveonderdelen en kortere leveringstijden.

Het miljoenste tandwiel

Na het succes van het Hansen Patent-I (1950) volgden het Hansen Patent-II (1970) en de Hansen PowerPlus (1980). Er werd een uitgebreid distributienetwerk van Canada tot Australië opgericht met filialen op alle continenten. Onder invloed van de internationale expansie werd de bedrijfsnaam veranderd in Hansen Transmissions International, doorgaans afgekort tot HTI. In 1981 plaatste prins Albert, de latere Belgische koning, het miljoenste tandwiel in de 250.000e tandwielkast. Net als de eerste generaties tandwielkasten zetten ook de latere Hansen P4 (1995) en Hansen M4ACC (2004) jarenlang de trend in de industrie.

Prins Albert, de latere Belgische koning, plaatst het miljoenste tandwiel in de 250.000e tandwielkast (foto: Hansen Industrial Transmissions NV)

Onderdeel van Sumitomo Drive Technologies

Na vele jaren van expansie werd in 2010 de juridische entiteit Hansen Industrial Transmissions nv (HIT) opgericht. Het daaropvolgende jaar werden de industriële activiteiten van de tandwielkastbouwer overgenomen door Sumitomo Heavy Industries.

Uitbreiding portefeuille

Dankzij deze acquisitie breidde Sumitomo Drive Technologies zijn expertise als leverancier van industriële tandwielkasten verder uit. Het zag zijn eigen portefeuille ook sterk uitbreiden, nu de troeven van de industriële tandwielkasten van HIT en de tandwielaandrijvingen van Sumitomo Drive Technologies konden worden gecombineerd. In 2018 ging in Edegem het wereldwijde R&D-centrum voor tandwielkasten van Sumitomo Heavy Industries open, wat in 2020 tot de lancering van het Hansen M5CT-productengamma leidde.

Hoofdzetel van Hansen Industrial Transmissions nv in Edegem niet ver van de Antwerpse haven (foto: Hansen Industrial Transmissions nv)

Gedurfd ondernemerschap

Honderd jaar innovatieve kracht en gedurfd ondernemerschap leverden HIT wereldwijd een ijzersterke reputatie op inzake het ontwerp, de bouw, de verkoop en het onderhoud van zijn kwalitatief hoogstaande tandwielproducten en complete aandrijfoplossingen.

Ook interessant: Sumitomo introduceert nieuwe serie F4CF-DA precisie reductoren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven