Ga naar hoofdinhoud

Boge rust S-4-serie standaard uit met IE4-motoren

Installatie van de IE4 motor op het basisframe. Boge zal deze motor vanaf 1 juni standaard integreren in alle schroefcompressoren van de S-4-serie in de vermogensklassen 110 kW tot 160 kW (foto: Boge)

De op zich al efficiënte compressoren van de S-4-serie van Boge worden nog efficiënter. De fabrikant van compressoren en persluchtsystemen vervangt de IE3-motoren van deze schroefcompressoren in het vermogensgebied van 110 kW tot en met 160 kW vanaf 1 juni door krachtige en tegelijkertijd energiebesparende IE4-motoren.

Toepassingen in combinatie met elektromotoren verbruiken een zeer groot deel van de in de industrie benodigde energie. Om een milieuverantwoord ontwerp van elektromotoren te forceren, duurzaamheid te bevorderen en de CO2-uitstoot tot een minimum te beperken, heeft de Europese Unie een minimumeis voor de energie-efficiëntie van driefasige asynchrone motoren vastgelegd. Volgens die eis moeten motoren met een vermogen tussen 75 kW en 200 kW vanaf juli 2023 voldoen aan energie-efficiëntieniveau IE4.

S-4-serie

Boge plaatst al vanaf 1 juni 2022 in alle schroefcompressoren van de S-4-serie in het vermogensgebied van 110 kW tot en met 160 kW alleen nog maar IE4-motoren. Ook de schroefcompressoren van de lagere vermogensklassen worden in de komende maanden omgebouwd. Daarmee kiest de compressorfabrikant al eerder dan wettelijk is vereist voor de efficiëntere en milieuvriendelijkere IE4-motoren.

IE4-motor wordt standaard

De energie-efficiëntie van een elektromotor is de verhouding tussen het mechanische uitgangsvermogen en het elektrische ingangsvermogen. Er zijn vijf internationale energie-efficiëntieklassen (IE), die worden bepaald aan de hand van een gestandaardiseerde meetprocedure. Daarbij beschrijft efficiëntieklasse IE1 motoren met het laagste energie-efficiëntieniveau. “Waren de IE4-motoren voorheen als optie in onze S-4-serie leverbaar, wordt dit nu standaard”, vertelt Frank Hilbrink, productmanager bij Boge. “Daarmee bereiken we energiebesparingen van 0,6 tot 1,5 procent.”

Besparing

Bij jaarlijkse energiekosten die vaak in de orde van grootte van zes cijfers liggen, is dat een duidelijk merkbare besparing. Een voorbeeld: bij een compressor met een vermogen van 110 kW die 8000 uur per jaar draait, levert een vermindering van het stroomverbruik met ongeveer één procent al een besparing op van 1500 euro. Daarbij heeft de overstap naar IE4-motoren geen gevolgen voor de totale afmetingen van de schroefcompressoren, maar wel op hun capaciteit. Want daar komt wel zo’n 1,6 procent bij. Ten slotte vermindert Boge door efficiëntere motoren te gebruiken niet alleen het stroomverbruik, maar levert met de daarmee gepaard gaande vermindering van de CO2-uitstoot ook een beduidende bijdrage aan de strijd tegen de klimaatverandering.


Ook interessant: Spaarbekken blauwalgenvrij met beluchtingssysteem BOGE

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven