Ga naar hoofdinhoud

Aandrijvingen voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie

Tegenwoordig maakt een innovatieve roterende viscositeitsmeter (openingsfoto) een viscositeitsmeting mogelijk die - afhankelijk van het monstermateriaal - ongeveer tien minuten duurt. Een DC-servomotor van de 4490…BS-serie speelt hierbij een sleutelrol (foto: Brabender)

Toepassingsgerichte automatiseringstechnologie is een voorwaarde voor concurrerende en hoogwaardige productie in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Dit is ondenkbaar zonder een groot aantal krachtige microaandrijvingen. De kleine motoren moeten vaak aanzienlijke krachten vrijgeven in zeer krappe omstandigheden, werken betrouwbaar, zelfs in continu- of start-en-stopbedrijf en werken vaak met hoge precisie. Aandrijvingen van Faulhaber zijn niet alleen geschikt in productiebedrijven, maar ook voor het vullen, het transport of de kwaliteitscontrole.

Voor deeg, sauzen of zuivelproducten is viscositeit een belangrijk kwaliteitskenmerk of op zijn minst bepalend voor de verwerkbaarheid. Tegenwoordig maakt een innovatieve roterende viscositeitsmeter een viscositeitsmeting mogelijk die – afhankelijk van het monstermateriaal – ongeveer tien minuten duurt. Een DC-servomotor van de 4490…BS-serie speelt hierbij een sleutelrol. Deze zit onder de meetpot met het monster en drijft een zogenaamde schoep aan. Als de viscositeit van het monster verandert, verandert het koppel van de aandrijving ook bij constante snelheid. Als zetmeel bijvoorbeeld gelatiniseert en meer weerstand biedt aan de peddel, neemt het koppel toe. Om deze veranderingen te bepalen, wordt het koppel gemeten aan het tweede aseinde van de aandrijving. Dit maakt van de motor als het ware een sensor. Afhankelijk van de analysetaak liggen de motorsnelheden tussen 0 en 500 omwentelingen per minuut.

Optische kwaliteitscontrole tijdens het vullen

Een ander interessant toepassingsgebied voor microdrives is in moderne bottelarijen die op hoge snelheid werken. Om ervoor te zorgen dat een camera alles scherp houdt tijdens optische kwaliteitscontrole, moet de lens snel en betrouwbaar scherpstellen. Dit is een typische toepassing voor DC motorreductoren van de 1512…SR serie met edelmetaal commutatie. De motoren met een diameter van slechts 15 mm zijn geschikt voor snelle start-en-stoptoepassingen, werken zonder cogging, hebben een zeer laag energieverbruik en zijn ook extreem licht.

Stille sinusoïdale motor teert weegsysteem

Microaandrijvingen zijn ook nodig voor wegingen. Als men bijvoorbeeld uitschieters in het gewicht van kleine bakwaren of bekers wilt detecteren, moeten de kleinste afwijkingen betrouwbaar worden gedetecteerd. Dit vereist een hoge precisie in synchronisatie voor de invoer en uitvoer van de te meten objecten. De eisen zijn nog hoger voor de loadcel zelf, waar de gewogen transportband en aandrijving geen storende trillingen mogen veroorzaken. Een dynamische, eenvoudig te besturen en zeer soepel lopende gelijkstroomaandrijving is de optimale aandrijving gebleken voor deze taak. De speciale sinuscommutatie van de motor vermindert commutatieverliezen en verbetert de soepele werking nog verder. De geïntegreerde motion controller voert veel aandrijftaken uit zonder externe rekenkracht, bijvoorbeeld snelheidsregeling, snelheidsprofielen, positioneringsmodus, stappenmotorbediening of elektronische overbrenging.

Een soepel lopende, sinusvormig gecommuteerde gelijkstroommotor transporteert testmonsters rechtstreeks in de meetcel. (Foto: Mettler-Toledo Garvens GmbH)

Transportbandtechnologie

Als kleinere producten in grote hoeveelheden moeten worden getransporteerd, moeten de transportbanden worden aangepast aan de speciale vereisten. Robuuste materialen en duurzame, onderhoudsvrije kleine aandrijvingen garanderen een hoge beschikbaarheid over lange perioden. Afhankelijk van het bandontwerp hebben compacte, met edelmetaal gecommuteerde gelijkstroomaandrijvingen met een diameter van 8 mm of elektronisch gecommuteerde gelijkstroomaandrijvingen met een diameter van 16, 22 of 32 mm en geïntegreerde snelheidsregelaars hun waarde bewezen. De snelheid van de motoren kan nauwkeurig worden aangepast voor verschillende bandsnelheden. In de landbouw en bij de verwerking en inspectie van dierlijke producten zorgen dergelijke aandrijvingen ook voor betrouwbaarheid, snelheid en kwaliteit, bijvoorbeeld bij de inspectie en verpakking van kippeneieren.

Robuuste materialen en duurzame, onderhoudsvrije kleine aandrijvingen garanderen een hoge beschikbaarheid over lange perioden (foto: Vetter)

Ook interessant: Nieuwe zeer compacte Motion Controller zonder behuizing van Faulhaber

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven