Ga naar hoofdinhoud

Zonnecellen printen op papier

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben een nieuwe technologie ontwikkeld, waarmee het mogelijk is om zonnecellen op verschillende materialen te ‘printen’. Bij de gebruikelijke productiemethoden van zonnecellen worden hoge temperaturen en vloeistoffen gebruikt, waardoor hoge eisen aan het substraat worden gesteld.
 
Bij de nieuwe methode wordt gebruik gemaakt van een opdampproces dat bij relatief lage temperaturen plaatsvindt. Hierdoor kunnen voor het substraat ook ‘gevoelige’ materialen zoals plastic en papier worden gebruikt. Als toepassingen voor de geprinte zonnecellen worden onder andere wegwerpartikelen en wandbekleding genoemd.

Een zonnecel op een stuk opvouwbaar papier geprint is
Een zonnecel dat op een stuk opvouwbaar papier ‘geprint’ is (foto: Patrick Gillooly)

Vel papier
Bij de nieuwe printtechnologie worden vijf verschillende lagen na elkaar op het substraat aangebracht, waarbij een masker voor het juiste celpatroon zorgt. Het geheel moet in een vacuümkamer worden uitgevoerd. Omdat dit proces sterk lijkt op het proces waarmee de zilverachtige binnenkant in een chipsverpakking wordt aangebracht, is het goedkoop en op grote schaal commercieel haalbaar. Om de robuustheid van de cellen aan te tonen werden deze op een vel papier aangebracht dat vervolgens in een laserprinter van opdruk werd voorzien. De zonnecellen bleken na afloop nog steeds goed te werken.

Zie hier een demonstratie met de opvouwbare zonnecel

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven