Film nieuws

Vision & Robotics slankt af

De negende editie van Vision&Robotics werd dit jaar gehouden in het congrescentrum NH Koningshof in Veldhoven. Ondanks minder exposanten (nu 35 vorig jaar 50), bleef het bezoekersaantal nagenoeg gelijk met vorig jaar. Opvallend was het grote aantal universiteiten en hogescholen, het bedrijfsleven bleef duidelijk achter.

Minder exposanten in een grote ruimte plaatsen, maakte ook dat het minder druk leek. Toch waren er volgens het organiserende Mikrocentrum zo’n 800 aanmeldingen binnengekomen, iets minder dan in 2009. Deze bezoekers kwamen vooral voor het lezingenprogramma, dat redelijk gevarieerd was: van sportinnovatieprojecten tot agrorobotica en van robotveiligheid tot domotica-toepassingen.

Tafelvoetbal
Het grootst aangekondigde demoveld oogde de eerste dag vooral leeg. De humanoid robot van de TU Eindhoven wandelde nog niet helemaal zelfstandig en aan een wandelde koelkast werd volop gesleuteld. Het eenzijdig automatische tafelvoetbalspel trok wel veel bekijks, totdat een medestudent per ongeluk op verlengsnoerschakelaar ging staan en de stroom er even afging. Even resetten en weer doorspelen…


Visiontoepassingen en robotisering binnen de land- en tuinbouw zijn populair (foto’s: Paul Quaedvlieg)

Uit de lezingen en een aantal opgebouwde demo’s bleek wel dat Nederland sterk is in de automatisering en robotisering binnen de land- en tuinbouw. Daar valt door middel van industriële automatisering met behulp van vision en sterke computers nog steeds veel winst te halen. Sorteren, kwaliteit bepalen, coördinatie groeiprocessen en inpakken; er zijn steeds minder mensenhanden bij nodig.

RoboNed
Een interessant initiatief is de oprichting van RoBoNED. Dit platform inventariseerde op de beurs welke bezoekers zich op welke manier met robotica bezig hielden. Doel is om robotactiviteiten centraal te coördineren en om een informatieportal te gaan bouwen. Vooral op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, maar ook kijkend nar speciale deelgebieden als medische robots (zowel hulprobots bij bijvoorbeeld operaties als helpende robots voor minder validen), service robots en industriële robots.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven