Ga naar hoofdinhoud

Vijzels verplaatsen zinkovens

Columbus McKinnon Enginee-red Products (Pfaff-Silber-blau) heeft een hefsysteem ontwikkeld voor de productie van verzinkt staalplaat dat wordt gebruikt in de verpak-kingsindustrie en in de auto-mobielindustrie. Dankzij een actief koelcircuit kan het 500 tons hefsysteem nu zonder koelperioden worden gebruikt, wat de cyclustijden bekort. Ook werkt het hefsysteem zonder automa-tische smeersystemen. Het heavy-duty hefsysteem kan ook worden gerealiseerd voor belastingen van 750 ton en meer.

Verzinkt staalplaat wordt geproduceerd in continue galvanolijnen. Het hart van een dergelijk systeem bestaat uit zinkbadovens waarin het zink is gesmolten en vloeibaar wordt gehouden. De meeste galvanolijnen hebben twee ovens met verschillende zinklegeringen die naar behoefte worden gebruikt

Mechanisch systeem
De gewenste oven met een massa van 500 ton wordt met het hefsysteem van zijn basisplaats over rails naar een niveau onder de productielijn gereden. Daarna wordt de oven over 2 m opgetild, direct in de productielijn. Voor dit systeem is een hefsysteem nodig dat betrouwbaar is en een grote belasting aan kan, maar ook de intense hitte en ernstige vervuiling kan weerstaan.

De tot nu toe gebruikelijke mechanische hefsystemen hebben, afhankelijk van de temperatuur, belasting en afstand, na elke dubbele slag een koel-periode van maximaal zes uur nodig om de spil en de wormwiel te laten afkoelen tot kamertemperatuur. Voor staalfabrikanten is zo’n periode van inactiviteit onaanvaardbaar, zodat ze ondanks een hogere gevoeligheid voor storingen vaak kiezen voor hydraulische oplossingen.

Opbouw
Het hefsysteem van Pfaff-silberblau bestaat uit vier SHE200.1 wormvijzels die worden aangedreven door een centrale motor met behulp van tand-wielkasten en aandrijfassen. Alle in de aandrijfas en het wormwiel opge-wekte warmte wordt overgedragen aan het koelmiddel. De vloeistof wordt via een terugloop naar een balanstank geleid en daarna met behulp van een oliekoeler afgekoeld tot omgevingstemperatuur. Een pomp zorgt voor een constante oliecirculatie en een constante lage temperatuur.

Omdat het koelmiddel voor de spil en de tandwieloverbrenging hetzelfde is, waren automatisch nasmeersystemen overbodig. Net als de SHE200, die al sensortechnologie bevat, is de doorontwikkeling SHE200.1 voorzien van sensoren voor de temperatuurbewaking van de spindel en de tandwielkast. Pfaff-Silberblau wordt in Nederland vertegenwoordigd door Elsto Aan-drijftechniek.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven