Film nieuws

Trioliet automatiseert veehouderij

De stal van de toekomst ziet er heel anders uit dan de meeste hedendaagse con-ventionele stallen. De veehouder kijkt vanuit een controlecentrum over de stal uit en laat robots het werk doen. Toekomstmuziek? Nee hoor, de redactie van Aandrijftechniek toog op uitnodiging van Sigmacontrol naar Ommen en kon een kijkje nemen bij een moderne veehouderij.

Trioliet uit Oldenzaal is binnen de landbouwmechanisatie vooral bekend als fabrikant van voermengwagens. Maar sinds enkele jaren levert het bedrijf ook andere voermengsystemen zoals de TrioTrac en de Triomatic, een automatisch onbemand voersysteem. Deze laatste twee zijn ontwikkeld in samenwerking met Riwo Engineering, eveneens gevestigd in Oldenzaal.

Open besturing
Riwo Engineering is een onafhankelijk engineersbureau dat voor dit project de keuze maakte voor een besturing van Sigmatek. “De belangrijkste reden hiervoor was de openheid van het systeem,” legt Wim Spit, directeur van Riwo Engineering uit. “Elke Triomatic is modulair van opbouw, te voorzien van diverse extra opties en elke veehouder wil weer andere parameters kunnen aanpassen. Bovendien is de Lasal interface krachtig, hetgeen voor deze toepassing noodzakelijk was”. 

 
De Triomatic robot in actie bij Hemstede Agro in Ommen. De koeien krijgen exact de juiste ingrediënten voor een optimale melkproductie (foto’s: Paul Quaedvlieg)

De Triomatic bestaat uit twee gedeeltes: de voerkeuken en de voerrobot. De veehouder vult zelf de aanvoerbodems van de voerkeuken. De vloer van een bunker bestaat uit een beweegbare aanvoerbodem, die het voer richting het snijmes transporteert. Het roterende snijmes, elektrisch aangedreven, snijdt per aanvoerbodem een hoeveelheid voer af. De diepte hiervan is instelbaar tussen de 0 cm en 25 cm.

Groepen koeien
Het voer belandt daarna op een lopende band die voorzien is van een elektronisch weegsysteem. “Dankzij dit weegsysteem kan de besturing heel nauwkeurig het voer doseren,” legt Jeroen Meijerink uit, manager P.R. bij Trioliet. “Dat is belangrijk, omdat bij de meeste veehouders de koeien in groepen zijn opgedeeld. Elke groep krijgt het voer in een andere samenstelling en hoeveelheid. Jongvee krijgt bijvoorbeeld veel minder eten dan de meest productieve melkkoeien. De veehouder kan dit zelf aanpassen via het touchscreen van de besturing.” 

 Er kunnen grote besparingen behaald worden met de Triomatic. Hoe groot de besparingen zijn en meer informatie over deze innovatieve voerrobot inclusief de Sigmacontrol besturing zijn te lezen in het komende nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven