Ga naar hoofdinhoud

Testlaboratorium igus uitgebreid

Kabelrupsfabrikant igus GmbH uit Keulen heeft zijn testlaboratorium voor kabelrupsen en kabels aanzienlijk uitgebreid tot nu 1.030 m². Op meer dan 70 verschillende proefstanden worden voortdurend nieuwe standaardproducten en klantspecifieke kabelrupsen getest. Tal van proefstanden worden daarvoor in eigen regie ontworpen en gebouwd omdat ze moeten voldoen aan uitermate specifieke testvereisten.
 
Het spectrum in het testlaboratorium reikt van klimaatkast, diepvriescontainer en reflexiearme ruimte voor de geluidsmeting, tests aan zes-assige robots en andere torsiemachines via proefstanden voor dynamische simulaties (bijvoorbeeld rugwaardse buigradii) tot testinstallaties buiten voor lange kabelrupsverplaatsingen.

Meer dan 10.000 tests per jaar
Elk jaar voert igus in het interne technische onderzoekscentrum meer dan 10.000 tests uit, waarbij de tendens stijgend is. Naast 7.500 tests met polymeerglijlagers, -scharnierlagers, -kogellagers en lineaire glijlagers komen daar ca. 3.000 kabelrupstests en nog eens 400 kabeltests (1.000 verschillende types) bij.

De zwaartepunten bij de complexe tests zijn de levensduur, trek- en schuifkrachten, frictiewaarden, slijtage, aandrijfkrachten/energie-efficiëntie en wrijving bij verschillende snelheden en belastingen plus factoren zoals vuil, weersinvloeden, koude of ook stoten en slagen.
 
Het doel is om de toepassingsgrenzen steeds verder te verleggen. Onlangs werd, onder het thema levensduur, een continutest afgesloten die negen en een half jaar heeft geduurd. Daarbij werden 270 miljoen dubbele slagen aangetoond. In totaal worden jaarlijks circa 9.000 testresultaten in de elektronische databanken opgenomen. Bovendien laat igus talrijke producten door onafhankelijke instanties op geselecteerde eigenschappen (geschiktheid voor cleanroom-zones, geluidsemissies, ESD, explosiebeveiliging e.a.) controleren en certificeren door instanties zoals Fraunhofer instituten en TÜV.

Op meer dan 70 verschillende proefstanden worden voortdurend nieuwe standaardproducten en klantspecifieke kabelrupsen getest.

Op meer dan 70 verschillende proefstanden worden voortdurend nieuwe standaardproducten en klantspecifieke kabelrupsen getest (foto: igus).

Levensduur in dubbele slagen en kilometers
De onderneming biedt ongeveer 25 online-tools voor het E-engineering, daaronder de wereldwijd enige berekening voor de levensduur van kabelrupsen. Via www.igus.nl/longer-life kan het programma direct worden opgeroepen. Daar kunnen klanten eerst de gewenste kabelrups in het systeem invoeren en de toepassing ‘vrijdragend’ of ‘glijdend’ aangeven.
 
Na de vermelding van extra toegevoegd gewicht, verplaatsing, snelheid en acceleratie wordt de te verwachten levensduur automatisch in dubbele slagen en kilometers aangegeven op basis van proefondervindelijk verzamelde gegevens. Optioneel wordt ook de invoer van externe invloeden zoals verontreiniging, wind en de omgevingstemperatuur aangeboden.

3D-CAD-configurators zonder registratie
Kabelrupsgebruikers kunnen op de website ook iedere kabelrups van igus individueel configureren. Alleen al in de rubriek ‘Energietoevoer’ staan al CAD-modellen in elf verschillende 3D-CAD-formaten ter beschikking plus acht verschillende 2D-CAD-formaten.
 
Daarnaast biedt igus downloadmogelijkheden voor de CAD-gegevens, zonder registratie. Voorbeelden hiervoor zijn de, eveneens nieuwe, 3D-CAD-configurators voor spiraalvormige ‘TwisterChain’-kabelrupsen evenals kabelrupsen voor cirkelbewegingen met rugwaardse buigradius (RBR).

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven