Film nieuws

Solar Wings zeilen op zon en wind

De vorm van traditionele superjachten gaat drastisch veranderen. Althans, als het aan de mensen van Solarsailor en ontwerper Alastair Callender ligt. Callender ontwierp de Soliloquy, een ‘super groen’ superjacht gebruikmakend van de Solar Wings van Solarsailor.

De futuristische opbouw en de drie Solar wings van de Soliloquy springen direct in het oog, maar hebben bovenal een functie. De volautomatische, scharnierende zonnezeilen, afkomstig van het Australische bedrijf Solarsailor, zijn gemaakt van lichtgewicht vast materiaal en bedekt met in totaal 219 m2 zonnecellen voor het opwekken van elektriciteit. Daarnaast hebben ze ook nog een bepaalde vleugelvorm, waardoor het schip op een combinatie van wind- en zonnekracht kan varen.

Inklappen
Is er geen wind, dan zijn de zeilen compleet in te klappen in het dak van de opbouw, of naar de zon te draaien, om toch maximaal hiervan te kunnen profiteren. De opbouw, die vanaf de boegvoorzijde tot aan de spiegel (achterzijde) doorloopt, is ontworpen met het oog op een visuele snelheid, maar ook op de meest efficiënte fotovoltaïsche vorm. Zijn alle zonneschermen van de opbouw naar beneden, dan ontstaat er ruim 600 m2 aan zonnecollectoren. 


Het ontwerp van de Soliloquy is niet alledaags, het gebruik van zonnezeilen ook niet (foto’s: Alastair Callender)

Voor de voortstuwing beschikt het schip naar keuze over twee elektrisch aangedreven schroeven of twee elektrische azimuths met een vermogen van 240 kW per schroef of azimuth. Verder zijn er boeg- en hekschroeven gemonteerd met een vermogen van elk 132 kW. Maar omdat niet altijd en overal de zon schijnt, beschikt het groene superjacht toch over vier generatoren van elk 109 kW. Met de aandrijving alleen op de motoren wordt een snelheid gehaald van 14 knopen, worden de zeilen uitgeklapt, dan is een snelheid van 16 tot 18 knopen haalbaar.

Solarsailor
Het Australische bedrijf Solarsailor won in 2001 de Australian Design of the Year Award met zijn Solar Wings. Vleugels bedekt met zonnecellen, maar tevens beweegbaar om wind te kunnen vangen. Inmiddels ontwerpen ze complete schepen met hybride aandrijvingen inclusief de zonnezeilen. Op onderstaande video is een Australische veerboot te zien met de Solarwings in actie. Tevens is het allereerste prototype met deze zonnezeilen te zien, de Marjorie K catamaran.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven