Ga naar hoofdinhoud

Sampson en David maken hoogoven-wind

De twee stoomcilinders Sampson en David van de zogeheten ‘Beam Blowing Engines’ is een van de topattracties van het openluchtmuseum Blists Hill Victorian Town in de Ironbridge Gorge in het Verenigd Koninkrijk. Een zeer fraai staaltje Victoriaanse machinebouw.

Een ‘Beam Engine’ is een stoomaangedreven machine waarbij de op- en neergaande beweging van een stoomcilinder via een scharnierende hefboom omgezet wordt in een pompslag voor een cilinder van een zuigercompressor. Het bijzondere van de ‘Beam Blowing Engines’ van Blists Hill Victorian Town is dat de machine dubbel uitgevoerd is: er zijn dus twee stoomcilinders, Sampson en David, die via een vliegwiel met een diameter van 9 meter aan elkaar gekoppeld zijn.


De stoomcilinders David (links) en Sampson naast elkaar. Links daarvan is een van de twee aandrijfstangen voor het vliegwiel zichtbaar. Let op de klassieke bouwwijze, met dakje, van de stoompijpen voor de cilinders (foto’s: Reinold Tomberg, bekijk hier meer foto’s van de Ironbridge Gorge)

Twee hefbomen
Via het vliegwiel en twee grote hefbomen met een lengte van 9,14 meter worden twee zuigers van de compressor-gedeelte aangedreven. De stoom-installatie is in 1851 in gebruik genomen voor het opwekken van wind voor de hoogovens van Priorslee Ironworks. Daar zijn ze tot 1900 gebruikt en hebben ze tot 1952 gediend als reserve-installatie. In 1971 zijn David en Sampson verplaatst naar het openluchtmuseum.

354 kuub
De beide stoomcilinders hebben een diameter van bijna 1 meter. De twee pompcilinders hebben een diameter van bijna 2 m. De machine is niet snel, 12 tot 16 omwentelingen per minuut, maar vanwege de grote afmetingen was het toch mogelijk om per minuut 354 kubieke meter wind naar de hoogovens te verpompen. Dit komt ongeveer overeen met een geïnstalleerd vermogen van 102 kW. Of zoals ze in Engeland zeggen ‘137 indicated horse power’.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven