Ga naar hoofdinhoud

Opzienbarende freesmachine op SPS 2009

Tijdens de beurs SPS/IPC/Drives 2009 die vorige week in Neurenberg plaatsvond, stond op de stand van B&R Automation een opzienbarende freesmachine. Deze machine, onder de naam ‘Projekt X-Cut’, heeft een parallelle kinematische aandrijving voor een hoogdynamische verspaning.

Projekt X-Cut is een freesmachine die ontworpen is door medewerkers van de TU Wenen en het IFT (Institut für Fertigungstechnik und Hochleistungslasertechnik). Wat opvalt is de nauwkeurige parallelle kinematische aandrijving in twee assen. Het werkstuk wordt horizontaal en loodrecht ten opzichte van de spil bewogen waardoor een derde as ontstaat. Een vierde as is mogelijk door het werkstuk te laten roteren.

Compact
Door de parallelle kinematische aandrijving wordt een zeer compacte aandrijving verkregen, waardoor de gehele machine zeer compact is. Dat scheelt de nodige vierkante meters. Verder is de stijfheid in Z-richting constructief veel hoger dan bij conventionele freesbanken. De stijfheid in de X- en Y-richting is ook hoog, maar is door verschuiving van de spil ook te positief beïnvloeden. Door de parallelle kinematische aandrijving zijn acceleratiesnelheden van 2g mogelijk. 


Het nieuwe freesmachineconcept Projekt X-Cut baarde veel opzien in Neurenberg (foto’s: Paul Quaedvlieg)

CNC-besturing
De machine laat zien dat B&R sinds kort ook CNC besturingen levert. De Projekt X-Cut is voorzien van een nieuw ergonomisch opgebouwd CNC paneel. Maar ook alle motoren en besturingstechnologie is afkomstig van B&R. Zo beschikt de machine een industriële PC van het type APC 620. Deze is via Powerlink verbonden met de X20 interface modules en de AcoposMulti servodrives. Deze sturen de vijf servomotoren van het type 8LS aan met een nominaalkoppel van 31,6 Nm.

Horizontale spil
Ook de spil wordt minder zwaar belast als bij conventionele 3-assige freesmachines. De machine beschikt over een bewerkingsruimte van 400 mm bij 400 mm bij 400 mm (X,Y,Z). De horizontale spilmotor heeft een vermogen van 58 kW, een koppel van 70 Nm en draait maximaal 18.000 toeren. De ijlsnelheid in alle drie de assen is 60 m/min. De bouwwijze van deze machine maakt tevens het aan elkaar koppelen van een aantal van deze gelijksoortige machines veel eenvoudiger. 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven