Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe ontwikkelingen bij Zuidberg

Tijdens de Open Dag eerder dit jaar introduceerde Zuidberg enkele nieuwe producten en werden de ambitieuze toekomstplannen van het bedrijf bekend gemaakt. Tevens was er voor de bezoekers gelegenheid om een kijkje te nemen in de splinternieuwe productiehal die vorig jaar in gebruik is genomen.

Zuidberg Techniek in Ens is wereldwijd marktleider op het gebied van fronthefsystemen en frontaftakassen (PTO’s) voor landbouwvoertuigen. De kennis die het bedrijf met het produceren van deze systemen heeft opgedaan, gaat zij ook gebruiken om de industrie te bedienen. Door de tandwielproductie in eigen huis te nemen hoopt Zuidberg flexibeler en sneller te kunnen werken. Het bedrijf ziet daarbij vooral marktmogelijkheden voor de kleine en middengrote aantallen. Met het oprichten van Zuidberg Transmissions begin vorig jaar werd een begin gemaakt om de tandwielen en tandwielkasten in eigen beheer te fabriceren en onder deze merknaam te vermarkten.

Electronic Frontlift Control
De EFC is een elektronische bedieningsmodule voor de fronthef en front-PTO en is leverbaar voor zowel nieuwe als bestaande hefsystemen. Op de bedieningsmodule, die in de cabine geplaatst wordt, zijn de grenswaarden van hefhoogte en hefdiepte in te stellen. Met een druk op de knop kan dan de gewenste hefpositie worden bepaald.
De front-PTO schakelt automatisch in als de aangekoppelde machine in de ingestelde werkstand staat en schakelt automatisch uit als de machine in de transportstand staat, zeer handig en veilig bij het keren op kopakkers. De front-PTO kan ook met een toets handmatig worden in- en uitgeschakeld. De stoptoets zorgt ervoor dat de PTO direct wordt uitgeschakeld en de fronthef in de transportstand wordt gezet.

Daarnaast kunnen via de EFC ook volledig elektronisch de drukbelasting, drukontlasting, hef- en de daalsnelheid van de machine geregeld worden. Door de verlaagde bodemdruk wordt de zode minder beschadigd en kan de snelheid van de werkgang omhoog, ook bij heuvelachtige ondergrond. Tevens is de slijtage aan het werktuig minder en daalt het brandstofverbruik van de trekker. Voor trekkers met voorwielaandrijving zal door het verhoogde gewicht op de voorwielen de tractie toenemen. Een EFC op de fronthef leidt volgens Zuidberg tot een beter resultaat van de werkzaamheden en lagere machinekosten.

Demonstratiefilm met uitgeschakelde EFC

Met uitgeschakelde EFC: let op de slechte stuurbaarheid door verminderde tractie van de voorwielen

Demonstratiefilm met ingeschakelde EFC

Met ingeschakelde EFC: de trekker blijft goed bestuurbaar bij een constante snelheid
 

Het volledig artikel vindt u in het oktober-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven