Film nieuws

Motion Control in hydrauliek

Op 2 juni werd het boek ‘Motion Control in Offshore and Dredging’ op spectaculaire wijze gepresenteerd in Science Center Nemo te Amsterdam. Peter Albers, auteur van het boek, zorgde ervoor dat een boekpresentatie en techniek absoluut niet saai zijn, mits je het maar leuk brengt.

De theaterzaal in Nemo zat goed vol. Naast familie en vrienden waren er verschillende zakenrelaties uit de scheepvaart-, offshore-, en baggerindustrie aanwezig. Ook waren er veel leden aanwezig van de Vereniging Platform Hydrauliek. Eigenlijk had het boek op 1 april gelanceerd moeten worden, want toen bestond Ingenieursbureau Albers 25 jaar. Maar omdat een technisch boek vooral goed moet zijn, heeft het allemaal wat langer geduurd. Het spektakel was er niet minder om.

Champagne op druk
Tijdens een uur durende show liet een toneelgroep inclusief muzikaal combo op ludieke wijze zien, dat de totstandkoming van het boek, maar ook het 25 jaar werkzaam zijn in de offshore en baggerindustrie niet zonder slag of stoot ging. Met plastic buizen werd een heuse ‘hydrauliekinstallatie’ aangelegd, die tot slot met champagne op druk werd gebracht. 


De auteur met zijn full-color ‘Motion Control in Offshore and Dredging’ (foto: Paul Quaedvlieg)

De auteur zelf haalde een aantal ‘triggers’ aan die hem uiteindelijk tot de studie meet- en regeltechniek aan de TU Delft leidden. Van een blikken opwindauto, een kunststof kunsthart, olie verpompen middels tandwielen tot aan een heuse vliegsimulator, al deze onderwerpen waren de juiste ingrediënten voor Peter Albers om te komen tot zijn keuze voor meet- en regeltechniek.

Flapperende slangen
Maar dat het niet altijd goed ging, vertelde Albers ook in een aantal interessante anekdotes. Een vliegende zaag waarvan de regeltechniek afgesteld moest worden, vloog uiteindelijk met flapperende hydrauliekslangen door de fabriekshal heen. Een week later werden de kleppen van een hydraulische pomp aan boord van een schip gelept op een glazen plaat met sigaaras. En niet te vergeten de berging van Koersk, waarbij de auteur met vier lange bouten en een drukregelklep naar de noordelijkste haven van Noorwegen vloog.

Curaçao
Oudejaarsavond 2005 nam Albers voor een boek te gaan schrijven, maar november 2008 was er nog geen letter op papier gekomen. Uiteindelijk is hij acht weken naar zijn zoon in Curaçao gegaan, waar het complete concept op papier werd gezet. Na de diverse correcties (van onder meer Gerard Elfers, Peter Blok en Peter de Vin) en een aantal definitieve versies werd uiteindelijk het full color boek gedrukt bij Springer en gepresenteerd in Nemo. Een uitgebreide boekbespreking wordt binnenkort gepubliceerd op deze website.

Deze video geeft een impressie weer van de spectaculaire presentatie van het boek ‘Motion Control in Offshore and Dredging’.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven