Ga naar hoofdinhoud

Mini-duikboot bestrijdt kanker in bloedbaan

Sinds maart wordt bij het Ars Electronica Center in Linz een visionair ontwikkelingsproject van de Hochschule Karlsruhe gepresenteerd. Onderdeel van de presentatie is het project Nautilos, een mini-duikboot die moet worden gebruikt bij kankertherapieën in de menselijke bloedbaan. Met optische methoden moet het ‘vaartuig’ vrijwel continu het bloed van zijn gastheer onderzoeken. U moet er echter nog wel twee decennia op wachten.

Nautilos staat voor ‘nahezu selbstständiges injizierbares optofluidisches System’(nagenoeg zelfstandig injecteerbaar optofluïdisch systeem). Het is een verwijzing naar het Griekse woord Nautilus, dat onder meer de naam van een duikboot in verscheidene romans van Jules Verne is. De mini-duikboot is een ontwikkelingsproject van de Hochschule Karlsruhe, waar ook het nieuwe Institut für Optofluid und integrierte Nanophotonik (IONAS) wordt opgebouwd.

Met dit onderzoek probeert de Hochschule biomedische sensorsystemen te ontwikkelen, te verbeteren en vooral te miniaturiseren. Vooral het verkleinen is van grote betekenis, want de afmetingen van een systeem bepalen het moge-lijke toepassingsgebied. Zou er bij u in de auto bijvoorbeeld een cd-speler zitten als die net zoveel de plaats nodig had als een passagiersstoel?

Toekomstmuziek
De Nautilos moet worden gebruikt bij kankertherapie in de menselijke bloed-baan. Het vaartuig moet met optische methoden vrijwel permanent het bloed onderzoeken. Met een laser aan boord van de duikboot moet het mogelijk zijn om bijvoorbeeld virussen of kankercellen onschadelijk te maken. Daarvoor heeft Nautilos drie hoofdcomponenten nodig, die samen niet groter mogen zijn dan 1 mm: de aandrijf- en communicatielijn, het diagnostische en therapeu-tische systeem.


Onderzoekers van de Hochschule Karlsruhe aan het werk op het Institut für Optofluid und integrierte Nanophotonik.

De ontwikkelaars beschikken dankzij de micro-systeemtechniek al over een aantal elementen, zoals de aandrijving en het navigatiesysteem. Hun taak is het deze systemen verder de miniaturiseren, wat vooral in het hart van de Nautilos – de biomedische diagnose eenheid, die de kankercellen moet opsporen – een grote wetenschappelijke uitdaging is. Ze verwachten echter dat pas over 20-25 jaar de eerste bruikbare mini onderzeeboot voor de kanker-bestrijding in de menselijke bloedbaan moet kunnen worden vervaardigd.

Omdat de Nautilos wordt ontwikkeld en onderzocht in het IONAS profiteren ook de studenten van de ontwikkeling. Door hun studie krijgenze inzage in nieuwe onderzoeks- en werkgebieden in de micro- en nanotechnologie en in de materiaalwetenschappen. Ze zullen na hun afstuderen als specialist deze innovatieve methoden en technologieën in industrie en bedrijfsleven kunnen uitdragen. 

Bovenstaande (helaas geluidloze) video is afkomstig van het toekomstmaga-zine “Nano – die Welt von morgen” van 3sat.

Ars Electronica Center
Ars Electronica Center is een platform voor digitale kunst en mediacultuur. Het centrum in Linz werd in 2009 geopend en telt sinds de opening 390.000 bezoe-kers. De belangrijkste tentoonstelling draagt de titel ‘Nieuwe beelden van mensen’. Deze houdt zich bezig met Life Sciences en de daarmee verbonden verandering van het wereld- en mensbeeld met betrekking tot nieuwe wetenschappelijke kennis.

Een deel van de tentoonstelling is het RoboLab, dat in maart 2011 een reor-ganisatie onderging. In ‘Robotinity’ thematiseert het centrum de groeiende toenadering en het samengaan van mens en robot. Vooral medische doorbraken leiden tot baanbrekende vernieuwing in de combinatie mens en computer en verbeterde kwaliteit van leven. Het project Nautilos is deel van die presentatie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven