Ga naar hoofdinhoud

Lapp viert feest met Anastacia

Op 17 juni vierde de Lapp Kabel Group het 50 jarig bestaan van de Ölflex kabels. Tevens werd Ursula Ida Lapp, weduwe van bedrijfsoprichter Oskar Lapp, 80 jaar. Tijd voor een groot feest inclusief medewerkers, klanten en de internationale vakpers met als afsluiting een spetterend optreden van zangeres Anastacia in de Oskar Lapp Halle.

Voorafgaand aan de feestdag was er een internationale persconferentie met onder meer een terugblik op 50 jaar Ölflex. De naam Ölflex staat voor een flexibele elektriciteits- en besturingskabel die ook oliebestendig is. “Sinds de eerste Ölflex kabel in 1959 op de markt werd gebracht zijn er meer dan 2.700.000 km van gemaakt,” legt Armin Heß, directeur van de Lapp Group uit. “Inmiddels zijn er 400 varianten en 25.000 artikelnummers met de naam Ölflex.”

Varianten
Werd de eerste Ölflex kabel nog uitgevoerd met meerkleuren aders en een PVC buitenmantel, in 1970 werden de aders doorgenummerd. Er werden soms kabels gemaakt tot 130 aders. In 1972 volgde een EMC afgeschermde kabel en in de jaren erna kwamen er varianten voor lift-, servo-, robot-, solar- en chemische industrietoepassingen. Klanten kunnen tegenwoordig kiezen hoe de kabels worden aangeleverd, op haspel, in doos, als kabelboom of zelfs als mobiele 40 ft container inclusief compleet magazijn. Lapp Benelux ontwikkelt en maakt kabels op maat voor bedrijven in Nederland en België.


Tijdens de feestdag konden alle bezoekers handtekeningen zetten op een grote Ölflex kabelhaspel. Deze haspel vertrok ’s middags voor een wereldtournee langs alle Lapp vestigingen wereldwijd (foto: Lapp)

Maar naast de geschiedenis van de Ölflex kabel in de afgelopen 50 jaar, lichtte Armin Heß een tipje van sluier op voor wat betreft de toekomst. “We werken aan kabels, waarbij de connectoren voorzien zijn van RFID. Daarnaast komen we met een gepatenteerde Ölflex kabel, met fluorescerende kleur. Deze is speciaal voor donkere ruimtes en is na verlichting 24 uur lang zichtbaar. Deze kleur is tot 5 jaar werkzaam en niet radioactief.”

Braille
Voor moeilijk bereikbare en zichtbare plaatsen, zoals bijvoorbeeld motorruimtes komt er de Ölflex Braille. Monteurs kunnen dan op de tast voelen, welke kabels ze moeten hebben voor de juiste aansluitingen. Tenslotte wordt er gewerkt aan de Ölflex Charge, speciaal bedoeld voor e-mobility toepassingen. De naam Ölflex mag dan nu 50 jaar oud zijn, de ontwikkelingen gaan nog steeds door.


Lapp ontwikkelt en produceert behalve kabels steeds meer andere producten binnen de industriële automatisering (foto: Paul Quaedvlieg)

De video toont enkele voorbeelden van kabelsystemen die op maat bij Lapp Systems in Stuttgart (D) worden gemaakt

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven