Film nieuws

In een Belgische houtzagerij waar zaagsel en houtsnippers worden gerecycleerd tot milieuvriendelijke brandstof pellets, gaan de tonlagers van The Timken Company (vertegenwoordigd door Ubel Techniek) tot vijf keer langer mee dan de lagers van concurrenten. Industrie du Bois Vielsalm (IBV) is één van Europa’s leidende precisiezagerijen.

De productie van pellets vraagt veel van lagers. Het proces omvat het verpulveren van houtafval tot een deegachtige consistentie, die vervolgens door twee wrijvingrollen door de gaten in een geperforeerde trommel wordt geperst om de pellets te vormen.

Als gevolg van de zware belastingen, schokken en trillingen, moesten de lagers van andere fabrikanten die oorspronkelijk door IBV in hun pelletpersen werden toegepast, om de ongeveer 500 uur worden vervangen. Dit leidde tot frequente en kostbare stilstand. IBV vroeg zijn leverancier om een meer duurzame oplossing.

De tonlagers hebben aanzienlijk bijgedragen aan de verlaging van de operationele kosten en hebben de productiviteit verhoogd. De zagerijen kunnen nu veel langer doorwerken zonder onderbreking,” aldus Bruno Simon, manager Pelletproductie bij de in België gevestigde

Oplossing
Technici van Timken hebben het complete productiesysteem geanalyseerd. Ze kwamen met een oplossing in de vorm van tweerijïge tonlagers, waarmee het productieproces voor de pellets nu circa 2500 uur non-stop kan blijven draaien, vijf keer langer dan voorheen.

De tonlagers draaien koeler dan de lagers van andere aanbieders, waardoor de levensduur van de lagers eveneens wordt verlengd. Tegenwoordig staat IBV er op dat de lagers worden gebruikt in de rollers van de vier pelletpersen, die jaarlijks ongeveer 150.000 ton pellets produceren.

IBV
De Belgische Industrie du Bois Vielsalm (IBV) groep exploiteert zes zagerijen met een totale dagelijkse verwerkingscapaciteit van 6000 m3 zachthout. Om zoveel mogelijk waarde uit het hout te halen, zet de onderneming bijproducten om in op hout gebaseerde pellets. Deze worden zowel verkocht als gebruikt voor de energievoorziening van de eigen faciliteiten.

IBV is één van de toonaangevende zachthoutzagerijen in de Benelux. Behalve de zagerijen en de pelletproductie, exploiteert IBV een biomassa-WKK. Bij elkaar genereren de faciliteiten van de groep een jaarlijkse omzet van ongeveer €100 miljoen. 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven