Ga naar hoofdinhoud

Lage ruwheid voor hydraulische cilinders

Een proces dat bestaat uit schrapen en gladwalsen biedt een oplossing om een hoge precisie en een lage ruwheid te verkrijgen in lange, holle cilinders, zoals gangbaar in de hydrauliek. Bijkomende voordelen zijn een kortere doorlooptijd en minder positioneerfouten. Het proces is ontwikkeld door de Amerikaanse machinebouwer Unisig die het proces aanbiedt op haar S-Series machines.

Hydraulische cilinders moeten een goede afwerking hebben om efficiënt te werken. De rondheid is cruciaal en de binnenzijde van de cilinders hebben een spiegelend oppervlak om een nauwe aansluiting te voorzien tussen de zuiger en de cilinder zelf.

Meestal gebeurt de nabewerking door eerst een schraapproces toe te passen, waarmee de rondheid wordt geoptimaliseerd. Dit is een inwendig freesproces, waarbij minimale hoeveelheid materiaal wordt weggeschraapt. Het gereedschap draait rond de as van de opspanning.

Hierna volgt doorgaans nog een gladwalsproces. Bij deze koudvervorming walst een gereedschap met keramische rollers over het oppervlak en zal zo de ruwheid verbeteren.

Schrapen én gladwalsen
Unisig heeft een gereedschap ontwikkeld dat beide processen combi-neert. Dit gereedschap is ontwikkeld voor gebruik op een diepgatboor-machine. Door deze combinatie kan de gebruiker in één enkele opspanning beide processen uitvoeren. Bovendien kan de doorlooptijd ingekort worden.

De cilinder komt van de machine met een uiterst hoge rondheid (klasse IT-8 of IT-9) en een spiegeloppervlak (ruwheden tot 0,05 micrometer).

Onderstaand filmpje beschrijft het bewerkingsproces. 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven