Film nieuws

Kleinste automatische piloot ter wereld

Onderzoekers van het Micro Aerial Vehicle Laboratory aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft hebben ’s werelds kleinste ‘open source’ automatische piloot voor kleine onbemande vliegentuigen gebouwd en getest. Met een kleinere en dus lichtere automatische piloot kunnen deze kleine vliegende robots langer in de lucht blijven, passen ze in smallere ruimtes en kunnen ze meer gewicht dragen, van camera’s bijvoorbeeld. Dat maakt ze geschikter voor gebruik in bijvoorbeeld reddingsoperaties.

De kleinste automatische piloot ter wereld voor Micro Aerial Vehicles, kleine vliegende robots, heet Lisa/S. Het toestellentje heeft een massa van 1,9 g en meet 20 mm x 20 mm. Ze is daarmee liefst 30 g lichter dan haar voorganger.

Bart Remes is projectmanager bij het Micro Aerial Vehicle Laboratory aan de TU Delft: “We hebben nieuwe software geprogrammeerd, Superbitrf, waarmee de automatische piloot tegelijkertijd contact houdt met een grondstation en een reguliere RC-zender.

Door deze functies te combineren konden we de piloot veel kleiner en lichter maken. Hierdoor kan het microvliegtuigje langer in de lucht blijven en meer gewicht dragen, bijvoorbeeld camera’s of sensoren. Dat is essentieel bij bijvoorbeeld opsporings- en reddingsoperaties.”


Door functies te combineren kan een vliegtuigje langer in de lucht blijven en ook camera’s en sensoren meenemen.

Open source
Het onderzoeksteam heeft ervoor gekozen om Lisa/s ‘open source’ te ontwikkelen. Door alle specificaties op internet aan te bieden, kan een grote groep gebruikers het systeem testen en met suggesties komen voor verbetering. Ook wordt hierdoor het gebruik van MAV’s in de maatschappij gestimuleerd.

Remes: “Ons uiteindelijk doel is om MAV’s net zo gewoon te maken als smartphones en laptops. Boeren kunnen de vliegtuigjes bijvoorbeeld gebruiken om hun gewassen te controleren. Onze droom is dat uiteindelijk iedere brandweerman een eigen MAV in zijn binnenzak heeft om brandende of ingestorte gebouwen te inspecteren zonder dat hij daarvoor naar binnen hoeft.”

Onderstaande filmpjes geeft een demonstratie van de automatische piloot in een helikopter.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven