Hydraulische aandrijftechniek is in de levensmiddelenbranche geen gemeengoed. Dat hydrauliek toch een plaats verdient in deze branche laat Holland Hydraulics zien met het upgraden van een installatie in de champignonteelt. Dankzij moderne componenten, elektronica en op maat gemaakte cilinders draait de installatie in een vochtige omgeving 22 uur per dag zonder storingen.
Eind 2006 werd de inkorf- en uitkorfunit voor het steriliseren van ingeblikte champignons bij Prochamp in Kerkdriel aangepast om de productiecapaciteit te verhogen. Bij de aanpassing moest de capaciteit nog verder omhoog. Dat werd bereikt door toepassing van een elektro-hydraulische besturing van het type Compax3F van Parker, nieuwe servo proportionele kleppen van het type DFplus van Parker en twee op maat gemaakte cilinders voor het in- en uitkorven.
Deze op maat gemaakte hydraulische cilinders van roestvast staal met een slag 1050 mm zijn zo’n 1,3 m in de grond verzonken. Elke cilinder drijft een vlakke tafel aan (de een bij het inkorven, de andere bij het uitkorven), die middels twee kolomgeleidingen stapsgewijs omhoog en omlaag kan gaan (foto: Paul Quaedvlieg)
De cilinders zijn ontworpen en gemaakt bij Holland Hydraulics. De flenzen aan de bovenzijde zijn geschroefd, zodat de cilinder eventueel gemakkelijk demonteerbaar is. Ook zijn ze voorzien van inwendige positiemeting. De positie wordt elektronisch doorgegeven aan de Compax3F besturing. De cilinders zijn gemaakt van roestvast staal, en speciaal geconstrueerd om eventueel volledig onder water staand te blijven functioneren, dit gezien de vochtige omgeving. Elke dag reinigt een schoonmaakploeg de complete installatie met chemicaliën en water onder hoge druk.
Snel instellen
Omdat Prochamp zeven verschillende grootten blik gebruikt, moesten de instellingen van een aantal cilinders elektronisch en snel in te stellen zijn. Daardoor werd gekozen voor de Compax3F besturing. Hiermee zijn de positieregelingen vrij te programmeren. Een operator hoeft bij een andere blikgrootte niets meer mechanisch om te stellen. Er staan verschillende menu’s in de besturing met andere blikgroottes, keuze glas of blik en de hoeveelheid lagen die in een korf gaan. De posities van de cilinders worden bij een andere menukeuze automatisch aangepast.
De capaciteit ligt na de upgrade zo’n 20% hoger. Waarmee bewezen wordt dat hydrauliek, mist goed toegepast, ook in de voedingsmiddelenindustrie zeker een plaats verdient.
Het volledige artikel over de hydraulische installatie bij Prochamp is te lezen in AT-aandrijftechniek nummer 5, die binnenkort verschijnt.
- Website Holland Hydraulics
- Website Prochamp
- Holland Hydraulics op AT-aandrijftechniek
- Vraag hier een gratis proefnummer aan van AT-aandrijftechniek