Ga naar hoofdinhoud

HULC helpt soldaten een handje

Lockheed Martin, één van ’s werelds grootste leveranciers van technologie voor bewapening en oorlogsvoering introduceerde onlangs de HULC. Deze hydraulische rugzak met titanium benen geeft elke soldaat een hogere loop- en rensnelheid en maakt het tillen van maximaal 100 kg kinderlijk eenvoudig. Kan nu iedereen het leger in dankzij deze rugzak?

Grondtroepen van de hedendaagse legers dragen vaak zware massa’s met zich, die een extra belasting zijn voor het lichaam. Dit kan leiden tot lichamelijke klachten en uitputting. Dankzij de HULC (Human Universal Load Carrier) wordt de extra massa naar de grond geleidt via titanium benen, zonder verlies van mobiliteit. De HULC is een compleet hydraulisch aangedreven, antropomorfisch buitenskelet, waarmee een gebruiker over langere afstanden extra massa kan meenemen. Dankzij het flexibele ontwerp is lopen, klimmen, rennen en zelfs springen mogelijk.

Ingekapselde elektronica
De microbesturingscomputer zorgt ervoor dat het buitenskelet tegelijkertijd mee beweegt met het lichaam. Sensoren detecteren de bewegingen van het lichaam en reageren hier meteen op door ondersteuning via het hydraulische systeem. Lithium-polymeer accu’s zorgen voor de stroomvoorziening. Alle elektronica zit op één printplaat die volledig is ingekapseld inclusief een kleine bedieningsinterface. Maar zelfs bij lage accuspanning blijven de titanium benen het lichaam ondersteunen.


Dankzij de HULC wordt het lopen en springen in zwaar terrein inclusief bepakking kinderspel (foto: Lockheed Martin)

Het hydraulische systeem voor de ondersteuning bestaat uit een hogedruksysteem met een efficiënte lage flow. Er wordt gebruik gemaakt van standaard hydraulische olie. De koeling gebeurt via heat-sinks op de actuatoren. Er is dus geen extra ventilator voor koeling nodig. Met de HULC kan een soldaat ook sneller lopen: Voor langere stukken kan er een tempo van 11 km/h worden aangehouden, maar er kan gepiekt worden met een snelheid van 16 km/h. Uitkijken voor flitspalen dus!

Berkeley Bionics
Het oorspronkelijke idee van HULC komt van het Californische bedrijf Berkeley Bionics. Dit bedrijf is opgericht door mensen die verbonden zijn aan het Berkeley Robotics and Human Engineering Laboratory. Dit laboratorium heeft een lange geschiedenis met betrekking tot het ontwerp en de besturing van robotsystemen die samenwerken met mensen. In 2000 begon de Universiteit van Californië in Berkeley, dankzij subsidie van DARPA, met het uitvoeren van fundamenteel onderzoek aan de toepasbaarheid van zogenaamde ‘exoskeletons’ (buitenskeletten) voor menselijke ondersteuning. 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven