Ga naar hoofdinhoud

Hermle freest op EMO onmogelijke tandvorm

Een vertanding met een bochtje. Dit is de onmogelijke vertanding die Hermle tijdens de EMO Milano 2009 freesde op een vijfassige C30U. Al eerder dit jaar liet Hermle tijdens een huistentoonstelling in Gosheim (D) zien hoe de iets grotere C50U dynamic ook goed ingezet kan worden voor het frezen van kegeltandwielen.

De onmogelijke tandvorm die Hermle in Milaan freesde luistert naar de benaming S-vertanding of cosinusvertanding. Bijzonder freeswerk: een vertanding die volgens Hermle met klassieke tandwielfabricagetechnieken niet te maken is. Hermle claimt een doorbraak te hebben bereikt voor het frezen van ingewikkelde tandwielen op vijf-assige standaardfreesmachines met standaard-gereedschappen.

Complex Rotors HPG
Hermle functioneert voor het frezen van spiraalkegeltandwielen en de S-vertandingen als een systeemleverancier. Op basis van ervaringen van Bierens Machinefabrieken uit Tilburg biedt softwareleverancier HPG Holland (High Peformance Gears), eveneens uit Tilburg, nu in samenwerking met Hermle een productiesysteem aan voor het frezen van deze complexe vertandingen. De software luistert naar de benaming ‘Complex Rotors’.

HPG berekent op een centrale computer de juiste tandvorm. Niet vanuit een solid zoals een CAD/CAM-programma dat zou doen, maar vanuit het technische perspectief van de juiste afwikkelvorm van de tandwieloverbrenging. De berekening resulteert in een raster van horizontale en verticale lijnen waaruit de coördinaten voor het vijfassige CNC-programma berekend worden.

Bron: Metaal Magazine

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven