Ga naar hoofdinhoud

HAN-studenten winnen 1e prijs schone tuktuk

Studenten van de HAN-opleiding Autotechniek hebben in de Indiase plaats Chennai de 1e prijs gewonnen in de Hybrid Auto Rickshaw. Doel van de wedstrijd was een schonere en energiezuiniger tuktuk te ontwikkelen. Aan de wedstrijd deden vijf andere technische universiteiten en hogescholen uit Nederland en India mee.

De HAN-studenten gaan het gewonnen prijzengeld van 10.000 euro aan de verbetering van het product en aan de marketing besteden.  De studenten ontwikkelden en bouwden onder begeleiding van docenten een kit (zelfbouwpakket) waarmee een tuktukmotor kan worden omgebouwd voor directe vloeibare lpg-injectie. Met lpg verbruikt de tuktuk circa 40% minder brandstof en ook de vervuiling neemt in die orde van grootte af.

Belangstelling
De Stichting Enviu heeft een Indiaas bedrijf aangetrokken die de kit op de markt gaat brengen, waarschijnlijk al binnen een jaar. De kit, waarvoor bijzonder veel belangstelling bestaat, gaat ongeveer 200 euro kosten. Dit komt ongeveer overeen met anderhalf maandsalaris van een Indiase chauffeur. 

Om de investering voor hen mogelijk te maken en om te voorkomen dat chauffeurs ten prooi vallen aan woekerrentes van lokale geldschieters, wil Enviu ook een financiële dienstverlening starten. De investering is binnen een half jaar terugverdiend door de besparing op de brandstofkosten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven