Ga naar hoofdinhoud

Flexibele robot kruipt als regenworm

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een flexibele robot ontworpen die zich voortbeweegt als een regenworm. De robot die bijna geheel uit buigbaar materiaal bestaat is buitengewoon veerkrachtig. Als iemand er op gaat staan of er met een hamer op slaat, vervolgt de robot ongehavend zijn weg. Volgens de onderzoekers is dit type robot zeer geschikt voor verkenningen in ruw terrein of op plaatsen met kleine doorgangen.

De onderzoekers baseerden zich bij het ontwerp van het voortbewegingsmechanisme op dat van de regenworm: spieren in de lengterichting en rond de omtrek die zich afwisselend samentrekken. Door deze peristaltische bewegingen beweegt de worm zich voort.

De onderzoekers gebruikten draad van een nikkel-titanium-legering voor de kunstmatige spieren. Dit zogenaamde geheugenmetaal kan bij afkoeling in elke willekeurige vorm worden gebogen, maar herneemt bij hogere temperaturen zijn oorspronkelijke vorm.
 
In de robot bevinden zich een accu en een regelsysteem waarmee het nikkel-titaniumdraad op bepaalde plaatsen wordt verhit waardoor het samentrekt. Afhankelijk van het regelalgoritme kan de robot zich in verschillende richtingen bewegen. 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven