Film nieuws

EtherCAT bestuurt kunstwerk

Op de luchthaven Changi in Singapore is een kunstwerk geplaatst met de naam Kinetic Rain. Het kunstwerk beslaat een oppervlakte van 75 m² en is geplaatst in een hal van maar liefst 8 meter hoog.  De druppels voeren een dans van vijftien minuten uit, met zestien verschillende programma-onderdelen. Het geheel wordt aangestuurd door apparatuur van Beckhoff.

Het kunstwerk is gebouwd door MKT in Olching (bij München), dat is gespecialiseerd in de bouw van unieke tentoonstellingen en installaties. Het kunstwerk bestaat uit 1216 hoogglans verkoperd aluminium druppels, die via bijna onzichtbare staalkabelszijn opgehangen aan het plafond.

Kinetic Rain overspant een oppervlakte van meer dan 75 m² en is geïnstalleerd in een ruimte meer dan 8 m hoog . Het idee en het concept zijn ontwikkeld door het Berlijnse agentschap Art + Com. De ingewikkelde constructie van de installatie, met inbegrip van de technische programmering, werd bij MKT uitgevoerd.

Door de enorme omvang werd voor de productie speciaal een hal afgehuurd. Een bijzondere uitdaging was vooral om de onderdelen te vervoeren naar Singapore, met een totale massa van bijna 30 ton en afmetingen van maximaal 5 m.

Aansturing
Elke druppel kan worden bewogen met behulp van een afzonderlijke servomotor. De motoren zijn geprogrammeerd via software die speciaal voor het project door MKT is geschreven.

De assen worden aangestuurd vanaf Beckhoff C6525 IPC’s en de TwinCAT NC PTP software. Elke druppel wordt bewogen met een EL7201 servoklem en AM3121 sservomotor.

Onderstaand filmpje toont het kunstwerk in actie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven