Ga naar hoofdinhoud

Eerste supersonische mens

De Oostenrijkse parachutist Felix Baumgartner heeft zondag als eerste mens in vrije val de geluidsbarrière doorbroken. Hij sprong op bijna 39 kilometer hoogte uit een ruimtecapsule onder een heliumballon. Baumgartner bereikte een snelheid van 1342 kilometer per uur, na ruim vier minuten opende hij zijn parachute en ongeveer vijf minuten later landde hij veilig op de grond. De reis omhoog, met een 230 meter hoge heliumballon, duurde ruim 2,5 uur.

De 43-jarige Oostenrijker moest zijn recordpoging boven de woestijn van New Mexico eerder enkele malen uitstellen omdat het te hard waaide. Gisteren was het weer eindelijk goed genoeg. Baumgartner en het Red Bull Stratos-team waren al vijf jaar aan het trainen voor de poging.

De missie moet ook bijdragen aan wetenschappelijke kennis van de stratosfeer en de manier waarop het menselijke lichaam omgaat met de extreme omstandigheden op enorme hoogte. De Oostenrijker baarde eerder opzien door van de Petronas Towers in Kuala Lumpur in Maleisië te springen. Ook ‘skydivede’ hij over Het Kanaal met een speciale vleugel.

Vrije val
Bijna een uur na vertrek (ongeveer 18.30 uur Nederlandse tijd) was Baumgartner al op ruim achttien kilometer hoogte gekomen. Maar omdat zijn ballon steeds langzamer steeg, nam de gehele reis naar boven waarschijnlijk zo’n drie uur in beslag. De weg terug was korter: naar schatting ongeveer tien minuten, waarvan de helft in vrije val.

Veiligheidsrisico’s
De veiligheidsrisico’s van parachute springen op grote hoogten zijn groot vanwege het gebrek aan zuurstof en de lage temperaturen. Op ruim twintig kilometer hoogte in de woestijn van New Mexico was de temperatuur -56 graden Celsius.
 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven