Ga naar hoofdinhoud

E-motor doorbreekt 200 mph grens

Voor het eerst is een elek-trisch aangedreven motor er in geslaagd een snelheid van meer dan 200 mph te berei-ken. Paul Thede, directeur-/eigenaar van de firma Race Tech Suspension zette op de Bonneville-zoutvlakte in Utah (VS) tijdens de twee nood-zakelijke runs een nieuw landsnelheidsrecord neer van 215.960 mph (347 km/h). Thede verpletterde het twee jaar oude record van 176.434 mph dat op naam stond van Ritches en Nelson.

Voor Thede, die bij deze recordpoging samenwerkte met motorfabrikant Lightning Motorcycles, ging het bij deze recordpoging om meer dan de pure snelheid: “Het overschrijden van de 200 mph- barrière op een elek-trische motor is meer dan alleen maar een snelheidsrecord. Het is een belangrijke stap in de richting ‘groene technologie’ over de hele wereld.”

Richard Hatfield van Lightning Motorcycles ontwierp de record-motor. Hij ziet het als zijn missie om elektrische motoren te ontwerpen die dezelfde pres-taties kunnen leveren als hun door benzine aangedreven soortgenoten. Thede paste de motor vervolgens nog eens aan en voorzag deze van een aantal hydraulische onderdelen van Race Tech, die in deze sector wordt gerekend tot een van de leidende producenten.

De elektrische motor van Lightning beschikt over een Remy HVH250TM elektromotor en een Ener1 accu. Thede en Hatfield verwachten dat het niet lang zal duren voor ze het record opnieuw zullen verbeteren. Het huidige record is neergezet op de korte baan, op de lange baan zal er nog meer uit de machine gehaald kunnen worden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven