Film nieuws

e-Mobiliteit wordt serieuze industrie

Dat het de Duitse industrie menens is met elektrische mobiliteit toonden bedrijven zoals Siemens, ABB, Lenze, Wittenstein, Lapp en ZF onlangs op de Hannover Messe. Ook elektriciteitsbedrijven als RWE, EWE en E-ON lieten nieuwe concepten en zelfs eigen ontwikkelde voertuigen zien. Alles rondom e-mobiliteit was geconcentreerd in hal 27 en op het buitenterrein onder de naam Mobilitec 2010.

Op het gebied van aandrijvingen voor e-mobiliteit zijn diverse bedrijven actief die bekend zijn vanuit de wereld van industriële aandrijvingen. Op zich niet zo gek, want er is bij deze fabrikanten veel kennis aanwezig op het gebied van elektrisch geregelde aandrijvingen. Het gaat bij elektrisch aangedreven voertuigen niet alleen om een elektromotor, maar ook om zaken als tandwieloverbrengingen en regelelektronica zodat er een intelligent aandrijfsysteem ontstaat.

Compact aandrijfsysteem
Een duidelijk voorbeeld hiervan was te zien op de stand van Wittenstein. Dit bedrijf toonde een compact aandrijfsysteem bestaande uit een motor, transmissie en regelelektronica die optimaal op elkaar zijn afgestemd. Met een vermogen van zo’n 104 kW, een massa van slechts 54 kg en vooral een koppel van 920 Nm een bruikbare aandrijving.


Dit model van een toekomstige sportwagen heeft zelfs vier van Wittenstein’s aandrijvingen met in totaal meer dan 400 kW aan vermogen (foto: Wittenstein)

Ook stekker- en kabelleveranciers springen in op de e-mobiliteitstrein. Mennekes, wiens stekker door een aantal landen als ‘de standaard’ wordt gezien, had behalve een eigen stand, het voordeel dat de blauwe stekker ook op veel andere stands te zien was. Ook Lapp, bekend van kabels, wartels en connectoren had een speciale e-mobility hoek ingericht. Vooral de speciale kabels voor de laadpalen en de kabels voor de hoge spanningen in de motorruimte stonden in de spotlights.

En Nederland?
De Nederlandse pers staat vol met berichten dat Nederland dé proeftuin moet gaan worden op gebied van elektrische mobiliteit. Na een bezoek aan de Hannover Messe is duidelijk dat Nederland niet voorop loopt (verre van dat) en zelfs wederom niet op tijd meegaat met de ontwikkelingen in Duitsland. Lees daarom het volledige artikel over e-mobiliteit op de Hannover Messe 2010 in het komende nummer van Aandrijftechniek.  

Dat e-mobiliteit ook een hoge fun-factor heeft was in april te beleven op het buitenterrein van de Hannover Messe. Naast de zeer snelle Tesla konden de bezoekers ook met de meer normale elektrische voertuigen kennismaken en een aantal rondjes meerijden. 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven