Ga naar hoofdinhoud

De wereld rond op zonne-energie

Voor het eerst is het een schip gelukt op zonne-energie de wereld rond te varen. Na 585 dagen en 60.006 km meerde de Tûranor PlanetSolar aan in de starthaven Monaco. De catamaran is 31 m lang, 15 m breed en 95 ton zwaar. Het gehele scheepsdek is bedekt met solar modules die zes lithiumionbatterijen voeden. Het geheel wordt aange-dreven door vier elektromotoren van Baumüller, serie DSF.

Het Zwitserse engineering bedrijf Drivetec, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de catamaran, heeft voor de omzetting van energie in beweging gekozen voor synchrone motoren van het merk uit Neurenberg.

Redenen om deze motoren te kiezen waren onder andere het hoge rendement en de robuuste bouwwijze van genoemde motoren. De twee tegenovergestelde bewegende schroeven dreven de catamaran op zijn lange reis betrouwbaar aan.


38.000 zonnecellen, verdeeld over 500 m2, vangen de zonne-energie op. DSF motoren van Baumüller drijven de twee scheepsschroeven aan.

Met een reistijd van 19 maanden, altijd langs de evenaar, is het voor het eerst gelukt om met een puur op zonne-energie aangedreven schip de wereld rond te varen. Voor de nautische industrie opent deze succes de deuren tot alternatieve en schone aandrijvingen, dat wil zeggen het gebruik van duurzame energie.

Onderstaande video toont beelden van de bouw en de vaart van de Tûranor PlanetSolar.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven