Productiemachines worden ouder of moeten worden vervangen vanwege veranderde eisen. Vanwege het zware gewicht en de vaak krappe omstandigheden in productiefaciliteiten is het zeer tijdrovend om grote machines te monteren, demonteren of verplaatsen. Dit gebeurt vaak nog met de hand met behulp van gepantserde rollen. De spin-off FORMIC Transportsysteme van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) heeft nu een halfautomatisch transportsysteem ontwikkeld voor het vervangen van productieapparatuur dat werkt als een zwerm.
“Ons systeem bestaat uit een groot aantal afzonderlijk aangedreven voertuigen die in een netwerk een gewicht tot 40 ton van de grond kunnen tillen en dit op een halfautomatische manier kunnen verplaatsen,” zegt Dr. Maximilian Hochstein van het Instituut voor Material Handling en Logistieke Systemen (IFL) aan het KIT. Het vervoeren van zulke zware ladingen is mogelijk door tot 15 voertuigen te koppelen. “Deze zijn onderling verbonden via radio en uitgerust met camera’s zodat ze zichzelf coördineren en synchroon werken,” zegt Hochstein.
Besturing via joystick
“Machines, installaties en goederen van verschillende afmetingen en gewichten kunnen dus comfortabel en veilig door één persoon worden opgetild en verplaatst met een afstandsbediening,” legt Dr. Benedikt Klee van het wbk Instituut voor Productietechnologie aan het KIT uit. Het besturingssysteem, een joystick, moet nog steeds handmatig worden bediend, maar de commando’s worden automatisch opgevolgd. “De lading wordt van de grond getild en vervolgens op een zeer flexibele manier verplaatst,” zegt Klee. “Met een netwerk van drie voertuigen is het al mogelijk om een typische productiemachine in de productiesector te vervoeren.”
Concept, mechanica en software
Zowel het zwermconcept zelf als de mechanica van de individuele voertuigen en tot slot de besturingssoftware zijn innovatief, legt Tommi Kivelä van IFL uit. Theoretisch zouden er zelfs meer dan 15 voertuigen kunnen worden gekoppeld en dus nog zwaardere ladingen kunnen worden verplaatst, “maar daar zijn nog steeds grenzen aan vanwege het veiligheidscontrolesysteem”.