Ga naar hoofdinhoud

Visuele inspecties voor productiesector versterkt door AI

Step Check verbetert de kwaliteit van inspecties en vermindert het risico op fouten door Augmented Reality en Artificiële Intelligentie te combineren (foto: PTC)

PTC, specialist op het gebied van digitale transformatie, heeft een Step Check-component toegevoegd aan zijn Vuforia augmented reality-platform. Deze component is bedoeld om visuele inspecties bij kwaliteitscontrole te vergemakkelijken en te verbeteren.

Visuele inspecties zijn een cruciaal onderdeel van elk productieproces. Hierbij bepalen operatoren of een onderdeel, een component of zelfs een compleet product volgens de specificaties is vervaardigd of geassembleerd en of het correct functioneert. Heel vaak worden deze inspecties op het oog en met behulp van papieren documenten uitgevoerd. Dit plaatst veel druk op de teams om snel een beslissing te nemen, wat het risico op fouten en herwerk vergroot.

Combi AR en AI

Step Check verbetert de kwaliteit van inspecties en vermindert het risico op fouten door Augmented Reality (AR) en Artificiële Intelligentie (AI) te combineren. Het begeleidt operators bij hun inspectietaken met behulp van werkinstructies die via Augmented Reality worden getoond. Stap voor stap en afhankelijk van de context verschijnen gedetailleerde instructies die bovenop het te controleren fysieke onderdeel of product worden getoond. Tijdens het testen kan de AI niet-conforme assemblages, ontbrekende of verkeerd uitgelijnde onderdelen of andere defecten detecteren. Kleurcodes op het onderdeel of product vertellen de operators in realtime of de inspectiestap geslaagd is. Step Check documenteert ook automatisch de resultaten van de inspectie en biedt dashboards om de uitgevoerde controles te analyseren.

Stap voor stap en afhankelijk van de context verschijnen gedetailleerde instructies die bovenop het te controleren fysieke onderdeel of product worden getoond (foto: PTC)

Twee soorten gegevens

Het AI-model in Step Check wordt getraind op twee soorten gegevens. Ten eerste worden gegevens gebruikt die gekoppeld zijn aan 3D CAD-modellen van de te inspecteren onderdelen, componenten of producten. Daarnaast trainen de operators het model rechtstreeks met voorbeelden van geslaagde en mislukte kwaliteitscontroles. Naarmate Step Check wordt gebruikt, leren de AI-modellen van de beslissingen van de operators en worden ze beter. Dankzij de intelligente blik van Vuforia kan Step Check elementen herkennen die niet zijn opgenomen in 3D CAD-modellen, zoals productspecifieke stickers of labels.

SaaS-gebaseerde Augmented Reality-oplossing

Step Check maakt deel uit van Vuforia’s Expert Capture. Deze SaaS-gebaseerde Augmented Reality-oplossing van PTC biedt een collaboratieve, leervriendelijke omgeving om expertkennis op de werkplek vast te leggen en AI-verrijkte visuele inspecties te genereren die nadien gedeeld kunnen worden.

Ook interessant: PTC introduceert Digital Performance Management voor efficiëntere productieprocessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven