Ga naar hoofdinhoud

Vijf redenen om aandrijvingen te elektrificeren

Foto: Axis&Stuifmeel

Natuurlijk is de elektrische aandrijving geen panacee en zijn er voldoende situaties waarin pneumatiek of hydrauliek een betere keuze zijn. Toch is de elektrificatietrend er niet voor niets. Om helderheid te scheppen schreef Axis & Stuifmeel een uitgebreide whitepaper met verschillende rekenvoorbeelden die helpen bij het maken van de juiste keuze.

Milieuvriendelijkheid

Elektrische aandrijvingen zijn milieuvriendelijker dan hydraulische, omdat ze geen gebruik maken van vloeistoffen zoals olie. Hierdoor vermindert het risico op lekkages en dus milieuschade. Doordat perslucht een van de duurste energiedragers is, geldt dit argument ook voor elektrische aandrijvingen als vervanging van pneumatische.

Energie-efficiëntie

Elektrische aandrijvingen zetten elektrische energie efficiënter om in mechanische energie, wat resulteert in minder energieverlies en lagere bedrijfskosten. Hierdoor kan een hoger rendement worden behaald. Elektrische aandrijvingen uitstekend alternatief voor hydrauliek/pneumatiek.

Nauwkeurigheid en controle

Elektrische aandrijvingen bieden vaak een hogere nauwkeurigheid en betere positioneringsmogelijkheden dan hydraulische of pneumatische systemen. Ze kunnen precieze en herhaalbare bewegingen leveren, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen waarbij nauwkeurige positionering vereist is.

Onderhoudsgemak

Elektrische aandrijvingen vereisen over het algemeen minder onderhoud dan hydraulische en pneumatische systemen. Ze hebben geen filters, slangen of vloeistoffen die moeten worden gecontroleerd of vervangen, waardoor de onderhoudskosten en de benodigde downtime kunnen worden verminderd.

Flexibiliteit

Elektrische aandrijvingen kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in geautomatiseerde systemen en zijn compatibel met digitale besturingssystemen. Ze bieden meer flexibiliteit in termen van programmeerbare bewegingsprofielen en kunnen eenvoudig worden aangepast aan veranderende behoeften en specificaties.

Hoewel elektrische lineaire aandrijvingen veel voordelen bieden, zijn er ook situaties waarin hydrauliek of pneumatiek de voorkeur kan hebben. Bijvoorbeeld in toepassingen waar een hoog vermogen, snelle reactietijden of hoge krachten vereist zijn. Het uiteindelijke keuze hangt af van de specifieke vereisten, kosten, milieu-overwegingen en de voorkeuren van de toepassing.

Download hier de whitepaper ‘Elektrificatie: machines eenvoudiger, efficienter, energiezuiniger en toekomstbestendig maken’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven