Ga naar hoofdinhoud

Twee moderne pompinstallaties voor waterbedrijf Waternet

KSB heeft in opdracht van Waternet acht horizontaal gedeelde drinkwaterpompen van het type RDLO 500-685A GB met 1 MW 6 kV elektromotoren geleverd en geïnstalleerd (foto: KSB)

KSB heeft in opdracht van Waternet acht horizontaal gedeelde drinkwaterpompen van het type RDLO 500-685A GB met 1 MW 6 kV elektromotoren geleverd en geïnstalleerd. De opdracht omvatte naast de levering van pompen en motoren voor de twee pompinstallaties ook het bijbehorende leidingwerk, appendages, elektrotechnische installaties, frequentie-regelaars inclusief ventilatiesysteem op basis van omgevingslucht alsmede besturingskasten. Deze besturingskasten zijn voorzien van beveiligings- en bewakingssystemen met SIL (Safety Integrity Level) gecombineerd met programmeerbare Pilz veiligheidsrelaistechnologie.

De acht KSB pompen en motoren, verdeeld over twee pompinstallaties, worden gekenmerkt door een hoge efficiëntie en dienen ter vervanging van 18 pompen met bijbehorende motoren, waarvan de technische en economische levensduur ruim was overschreden. Het energieverbruik en de geluidsproductie van de oude pompen waren te hoog, terwijl trillingen en cavitatie de bedrijfszekerheid ernstig bedreigden. Bovendien was er te veel personeel nodig voor onderhoud.

Waternet

Waternet is als uitvoerend waterkringloopbedrijf verantwoordelijk voor zowel het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht als de gemeente Amsterdam. Waternet voorziet burgers, drinkwaterbedrijven en industrieën van een leveringszeker en toereikend aanbod van ruw en vers drinkwater. Aangezien het verzorgingsgebied onder zeeniveau ligt, behoort het beschermen van de 1,3 miljoen inwoners van het stroomgebied tegen overstromingen ook tot de taken van het waterbedrijf.

Strakke planning

Het door KSB uitgevoerde project vergde een zeer strakke planning, die was verdeeld in vier nauwkeurig vastgestelde fasen. De plannings- en uitvoeringsactiviteiten werden bemoeilijkt door de coronamaatregelen en door het feit dat in het hoogseizoen geen grote werkzaamheden konden worden uitgevoerd.

Technische uitdagingen pompinstallatie

Technische problemen die moesten worden overwonnen, betroffen de juiste plaatsing van de zuigmonden in de aanzuigkelder, de noodzaak een zo gelijkmatig mogelijke snelheidsverdeling bij een turbulente inlaatkelder te realiseren en het koelen van de frequentieomvormers inclusief ventilatiesysteem met omgevingslucht. Daarnaast dienden pompfunderingen trillingvrij te worden uitgevoerd. Een verdere uitdaging was gelegen in de complexe besturingstechniek. Een bezwarende omstandigheid was dat de werkzaamheden in vochtige en overstroombare zuigkelders moesten worden uitgevoerd. Bovendien zorgden de coronamaatregelen voor beperkingen.

Samenwerking

De stromings-engineering (CFD) is uitgevoerd door KSB Nederland in samenwerking met de KSB vestiging in Halle, Duitsland, terwijl het ontwerp voor de pompfunderingen, leidinggrootte en leidingondersteuningen is verzorgd in samenwerking met HAL-Engineering, eveneens in Halle. Alle waterpompen van het type RDLO 500-685 zijn in aanwezigheid van de opdrachtgever op de proefstand in Halle fasegewijs getest volgens ISO 9906 klasse 1U. Aansluitend werden de pompen inclusief motor, frequentieregelaar, transformator en koppeling getest op energieverbruik van “wire to water”. De componenten werden in Nederland geassembleerd en gemonteerd.

Ook interessant: KSB Nederland gecertificeerd voor reparatie Ex-pompen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven