Ga naar hoofdinhoud

Specifiek geparametreerde frequentieregelaars zorgen voor ‘energiezuinige’ sojasaus

Links Jan-Jaap Lieuwen (Bosch Rexroth) en rechts Herman Ter Schure (Perdok) voor het Bosch Rexroth aggregaat (foto: Bosch Rexroth)

Blij en tevreden: dat zijn ze bij Kikkoman door de nieuwe aandrijving van hun productielijnen. De fermentatiepersen van de sojasausfabrikant zijn onlangs voorzien van een nieuwe aandrijving en besturing, met frequentieregelaars die specifiek zijn voorgeparametreerd voor hydraulische systemen. Het resultaat: significante energiebesparing, langere levensduur, lagere onderhoudskosten en overall een hogere mate van procescontinuïteit. Op het gebied van de aandrijvingen werkt Kikkoman al jaren samen met Perdok en Bosch Rexroth.

De realisatie van de nieuwe aandrijving en besturing bij Kikkoman is een coproductie van Perdok en Bosch Rexroth, die al jaren intensief samenwerken. “Perdok is een van onze Certified Solution & Service Partners”, vertelt Jan-Jaap Lieuwen, Distribution Manager bij Bosch Rexroth. “Ze hebben alles in huis om als volwaardige partner te fungeren. Sterker nog: we zien Perdok en andere partners als een verlengstuk van ons bedrijf. Dat zie je terug in de Sytronix oplossing van Bosch Rexroth, bij sojasausfabrikant Kikkoman: de aggregaten dragen het Perdok-logo, maar zijn voorzien van Bosch Rexroth pompen, motoren en andere componenten. Samen staan we vierkant achter deze installatie.”

Besparing van 46.000 kilowattuur

Het leveren van de hydrauliekpompen en frequentieregelingen was voor Bosch Rexroth een koud kunstje. “Die kun je in feite overal kopen”, aldus Lieuwen. “Maar níet de combinatie van pomp met een frequentieregelaar. Daar zijn we uniek in. Het is mooi om te zien dat een bedrijf als Kikkoman daarvan de meerwaarde ziet.”

Perdok-Project- en Accountmanager Herman ter Schure legt uit dat de frequentieregelaar een conventionele ster/driehoekschakeling vervangt. “Daarin zit de grootste energiebesparing. Waar de motor en pomp met een ster/driehoekschakeling altijd draaien, schakelt de motor dankzij de frequentieregelaar automatisch langzaam uit als er geen hydraulische vraag is.”

Dat heeft bij Kikkoman al geleid tot een reductie van 80 procent aan draaiuren op beide productielijnen, oftewel een besparing van 46.000 kilowattuur. “Bovendien stijgt de levensduur van de installatie en neemt de slijtage af, en daardoor ook de investering in revisiewerkzaamheden. Tot slot is ook het geluidsniveau verbeterd. Kortom: deze oplossing is zowel goed voor Moeder Natuur als voor de portemonnee van Kikkoman.”

Probleemloze draaiuren

De frequentieregelingen sturen de pompen prima aan en leveren energie als dat nodig is. Indien er geen hydraulische druk noodzakelijk is toeren de regelaars de pompen automatisch terug naar nul. Dat klonk projectcoördinator Paul Meerman en senior Maintenance Technician Gerrit Renting (beiden Kikkoman) als muziek in de oren. “Al tijdens de testfase zagen we de voordelen”, vertelt Meerman. “Voor ons was dat een belangrijk signaal om ook in de bestaande productielijnen te gaan werken met deze frequentieregelaars.”

Meer over de aandrijvingen bij Kikkoman en de samenwerking tussen Perdok en Bosch Rexroth is te lezen in de komende Aandrijftechniek

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven