Ga naar hoofdinhoud

Schaeffler neemt Ewellix Group over

Met de overname van Ewellix, producent en aanbieder van lineairtechnische componenten en systemen, versterkt Schaeffler haar marktpositie, met name in de lineaire sector.(foto: Schaeffler)

Schaeffler heeft een overeenkomst getekend met een dochteronderneming van Triton Fund V voor de overname van de Ewellix Groep. Met de overname van de producent en aanbieder van lineairtechnische componenten en systemen, versterkt Schaeffler haar marktpositie, met name in de lineaire sector. De overname is nog afhankelijk van de toetsing en goedkeuring door de toezichthouder.

Ewellix is gespecialiseerd in onder meer elektromechanische industriële actuatoren en hefkolommen, alsmede rolschroeven. Deze producten worden gebruikt in onder meer robotica, medische technologie en in mobiele machines. Het productassortiment van de Ewellix-groep is complementair aan het bestaande productportfolio van de industriële divisie van Schaeffler.

De verkoop- en R&D-teams van Ewellix en haar zes productie- en customizing vestigingen – met in totaal circa 1.200 medewerkers – vormen een sterke business unit en zullen nauw samenwerken met het Schaeffler Industrie-team om synergieën te realiseren.

Ewellix is gespecialiseerd op meerdere technologische gebieden, waaronder elektromechanische industriële actuatoren en hefkolommen, evenals rolschroeven. Deze producten worden gebruikt in sectoren als robotica en medische technologie en in mobiele machines. (Foto: Ewellix)

Automotive en industrie

“Met de overname van Ewellix versterken wij onze industriële bedrijfsactiviteiten verder en zetten wij onze strategie ondanks deze volatiele tijden voort”, aldus Klaus Rosenfeld, Chief Executive Officer van Schaeffler AG. “Deze overname betekent een verdere stap in de diversificatie van onze activiteiten als toeleverancier voor de automotive en industriesector en zal ons in een nog sterkere positie brengen om te investeren in aantrekkelijke groeimarkten. De deal is opnieuw een belangrijke mijlpaal die de Schaeffler Groep nog beter op de toekomst zal voorbereiden.”
Lineaire techniek belooft de komende jaren een belangrijke aanjager van groei te worden binnen de wereldwijde activiteiten op het gebied van industriële techniek. De gezamenlijke focus ligt daarbij op sterk groeiende marktsectoren zoals industriële automatisering, robotica, medische technologie, de voedingsmiddelen- en drankenindustrie en mobiele machines.

Schaeffler ideale nieuwe eigenaar voor Ewellix

Ewellix is een wereldwijd opererende onderneming met hoofdkantoor in Göteborg, Zweden. Voorheen was het de lineaire technologietak van SKF, maar in 2018 werd het overgenomen door de investeringsmaatschappij Triton en geherpositioneerd als een op zichzelf staand bedrijf onder het merk Ewellix. “Met de overname van de Ewellix-groep breiden wij de lineairtechnische voetafdruk van onze divisie Industrie aanzienlijk uit, met name op gebieden die voor de toekomst van strategisch belang zijn”, aldus Dr. Stefan Spindler, CEO Industrie bij Schaeffler.

“Ik ken Ewellix en weet dat het een zeer goed geleide business unit is met een sterke klant- en verkoopfocus, ondersteund door een solide productontwikkeling. De onderneming beschikt dan ook over een ruim assortiment van zeer innovatieve oplossingen en klantprojecten. Wij zullen het Ewellix-team ondersteunen bij de uitvoering van hun gedurfde groeiplannen. We zullen bij elke stap gebruik maken van synergieën en met hen samenwerken om de productiesystemen in hun productie-eenheden verder te ontwikkelen”.

Het portfolio van Ewellix omvat een breed scala aan hoogwaardige elektromechanische actuatoren in verschillende ontwerpen en opstellingen voor zowel algemene als specifieke industriële toepassingen. (Foto: Ewellix)

Inspelen op trends

De overname van Ewellix betekent een belangrijke uitbreiding van het portfolio lineaire technologieën van de Schaeffler Groep, waardoor de onderneming haar producten op dit gebied nog beter kan afstemmen op de behoeften van de klant. De aankoop van Ewellix betekent ook dat Schaeffler zich nu sterker dan voorheen kan concentreren op drie centrale trends in de industriële sector.

De eerste is de trend om hydraulische en pneumatische oplossingen te vervangen of aan te vullen met elektromechanische systemen. De tweede is het streven naar optimale efficiency. En de derde is de trend van automatisering en robotica. Ewellix heeft een modulaire reeks van actuatortechnologieën die het mogelijk maakt om op maat gemaakte, applicatie-specifieke oplossingen snel en kosteneffectief te bouwen. Door deze reeks te combineren met haar eigen reeks, zal Schaeffler extra op maat gemaakte oplossingen, gebaseerd op slimme ontwerpprincipes, ontsluiten.

De overname van Ewellix betekent een belangrijke uitbreiding van het portfolio lineaire technologieën van de Schaeffler Groep (foto: Ewellix)

Transactie

Het overnamebedrag, dat in de vorm van een aandelentransactie zal plaatsvinden, bedraagt circa 582 miljoen euro. Dit bedrag is exclusief de netto schuld van Ewellix van circa 120 miljoen euro die door Schaeffler zal worden overgenomen, en exclusief transactiekosten. De koopprijs zal worden betaald uit bestaande interne en externe financieringsbronnen. De transactie zal naar verwachting leiden tot een verbetering van de winst per aandeel van Schaeffler AG in de orde van grootte van ééncijferige percentages, reeds in 2024.

De afronding van de koopovereenkomst is onderhevig aan de gebruikelijke marktvoorwaarden met betrekking tot fusiecontrole en goedkeuring voor directe buitenlandse investeringen. Verwacht wordt dat de overeenkomst tegen eind 2022 wordt gesloten.

Ook interessant: Elektrische mobiliteit: De 4-in-1 elektrische as van Schaeffler

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven