Ga naar hoofdinhoud

Modificeren van standaard naar speciale elektromotoren

Aanpassen van elektromotoren gebeurt bij Kolmer op basis van de grote voorraad standaard motoren die op verschillende manieren zijn te upgraden naar ‘standaard plus’ (foto's: Kolmer)

Kolmer Elektromotoren is naast leverancier van standaard elektromotoren, specialist in het klantspecifiek modificeren van elektromotoren. Hiervoor investeerde het bedrijf in een zeer ruime voorraad standaard hoogwaardige elektromotoren van vaste en betrouwbare toeleveranciers én een professionele werkplaats om de benodigde aanpassingen zelfstandig te kunnen doorvoeren. Een mooi voorbeeld van een levering betreffen de 36 motoren voor toepassing in een vriesstraat die binnen twaalf weken op locatie moeten draaien. Een voorbeeld dat past in het motto van het bedrijf: speed, special en service.

Frits Kolmer startte 39 jaar geleden met zijn vrouw Technische handelsonderneming Kolmer B.V. wat in 2008 is overgegaan naar de huidige bedrijfsnaam Kolmer Elektromotoren B.V. Anno 2022 is het bedrijf uitgegroeid tot een professionele organisatie rondom industriële elektromotoren waar enkele tientallen medewerkers dagelijks uiteenlopende klantwensen en -vragen oplossen. Om aan de nog steeds groeiende vraag te kunnen voldoen, wordt op korte termijn een nieuw pand in Harderwijk betrokken dat ruimer, efficiënter en duurzamer is. Met een gróót magazijn en een professioneel ingerichte werkplaats waarvoor geïnvesteerd is in nieuwe hightech bewerkingsmachines.

Snel aanpassen en leveren

Omdat standaard elektromotoren praktisch op iedere spreekwoordelijke hoek van de straat zijn te vinden, richt Kolmer zich specifiek op haar motto: speed, special en service. Speed slaat uiteraard op de snelheid van leveren. Een thema dat in de huidige tijd alleen maar aan waarde toeneemt gezien de grondstoffentekorten en stagnaties in de supply chain. Om deze afhankelijkheidsfactor te minimaliseren, heeft Kolmer zo’n 16.000 motoren op voorraad en daarnaast een goede relatie en duidelijke afspraken met haar toeleveranciers om in geval van nood snel elektromotoren geleverd te krijgen.

Momenteel laat Kolmer een nieuw duurzaam bedrijfspand bouwen met meer ruimte

Kolmer kan daarbij ook snel niet-standaard motoren leveren omdat het in eigen huis alle mogelijk aanpassingen kan doen. Zo is er een vloeiend werkproces ontwikkeld waarin snel remmotoren zijn samen te stellen. Verder is geïnvesteerd in een CNC-draaibank waarmee sneller en nauwkeuriger (seriematig) speciale assen zijn te draaien. Het benodigde tekenwerk en omzetting naar machinedata gebeurt door de eigen afdeling engineering. Barry Grevengoed is Medewerker Buitendienst en vult aan: “Bovendien kunnen mensen van het kantoor bij Kolmer ook bijspringen in de werkplaats. Niet leveren ‘door gebrek aan personeel’, is er bij ons dus niet bij.”

Speciale elektromotoren

Wanneer je niet standaard wilt zijn, zul je specials moeten leveren. En daar draait het bij Kolmer dan ook om. Aanpassen gebeurt op basis van de grote voorraad standaard motoren die op verschillende manieren zijn te upgraden naar ‘standaard plus’. Dit kunnen eenvoudige aanpassingen zijn zoals het toevoegen van een remfunctie, het spuiten in een speciale kleur of het voorzien van de eigen slijtvaste topcoating. Daarnaast is er kennis en gecertificeerde expertise in huis over ATEX- motoren.

Grevengoed: “Daarbij gaan we oprecht voor de beste oplossing voor onze klant. Eérst een goed gesprek: waarvoor gaat hij de motor gebruiken. Wat zijn de nominale belastingen maar ook: wat zijn de extremen? Met welke snelheden en versnellingen wil hij werken en wat zijn de eisen die hij aan de besturing stelt? Bovendien vragen we verder; bijvoorbeeld naar de omgeving en het gewenste veiligheids- en beveiligingsniveau.”

Service

Onder het laatste thema ‘service’ schaart Kolmer onder meer een 24/7 magazijn service maar ook het beschikbaar stellen van haar kennis. Zo kijken servicespecialisten bij het falen van een elektromotor met de klant mee naar de achterliggende oorzaak.

Technische specialisten zorgen voor klantspecifieke motoren op maat

Veelal hangen storingen samen met een verkeerde belasting of aansluiting. Door dergelijke oorzaken te achterhalen, is uitval in de toekomst te voorkomen. Service betekent bovendien dat klanten met íedere vraag terecht kunnen. Wanneer een vraagstelling buiten de scope valt, wordt er contact opgenomen met een externe partij.

36 elektromotoren in vriestunnel

Een mooi voorbeeld van een levering waarin het motto volledig tot zijn recht komt, betreft een set van 36 motoren voor toepassing in een vriestunnel. Hier worden zij ingezet voor het aandrijven van de compressor én de ventilatoren die lucht over de koelribben blazen om zo de afgekoelde lucht in de ruimte brengen.

De basis van de oplossing bestaat uit 36 Cantoni motoren; een Europees fabricaat uit Polen dat vooral opvalt door de robuustheid. Door gebruik te maken van hoogwaardig aluminium en staal zijn deze motoren geschikt voor een langdurige en intensieve belasting met behoud van de lange levensduur. Ook de elektronica is voldoende beschermd om goed te blijven functioneren onder koude omstandigheden.

Omdat de temperaturen in de vriestunnel kunnen dalen tot -50°C én vanwege de bedrijfsactiviteiten van de klant, was het noodzakelijk om verschillende aanpassingen door te voeren. Ook hiervoor is eerst een uitgebreid overleg geweest om de eisen en wensen eenduidig en compleet op tafel te krijgen.

RVS-assen en IP56

Ten eerste moesten de assen van de motoren in roestvaststaal zijn uitgevoerd en beschikken over een verwarmingselement om ze ook bij lage temperatuur direct en betrouwbaar te kunnen opstarten. Verder was een beschermingsklasse van IP56 vereist én moesten de 36 motoren in een tijdsbestek van twaalf weken worden geleverd.

Sales Manager Jan Bakker: “Eén van de grotere aanpassingen die we in eigen werkplaats hebben doorgevoerd, betreft het verwijderen van de waaier en het inkorten van de as. De waaier is in een standaard elektromotor nodig om te koelen, maar in een vriesstraat zijn de temperaturen dermate laag, dat deze functionaliteit niet nodig is. Door hem weg te halen, voorkomen we dat hij de luchtstroom over de motor verstoort wat de efficiëntie ten goede komt. Verder zijn er speciale lagers toegepast en hebben we uiteraard gekozen voor een smeervet dat zijn smerende vermogen behoudt bij deze lage temperaturen.”

Top Coating

Tot slot is deze motor voorzien van een speciale coating die Kolmer een aantal jaar geleden op basis van klantvragen heeft laten ontwikkelen. Deze zeer harde en slijtvaste coating kan de levensduur van elektromotoren onder extreme omstandigheden met gemiddeld een factor 8 verlengen. Extreem houdt in: een vochtige omgeving, chemische middelen waarmee de motoren in aanraking komen of – zoals hier – extreem lage temperaturen.

Een elektromotor in een visverwerkingsbedrijf, die elke zes maanden moest worden vervangen door aantasting van schoonmaakmiddelen, draait met de Kolmer Top Coating nu zes jaar lang ononderbroken door

Deze zogenaamde Kolmer Top Coating is een waterdunne coating die dwars door de verf heen een chemische verbinding aangaat met het metaal. Hierdoor kan hij per definitie niet loslaten en kan onder de coating ook geen roest ontstaan waardoor de verf gaat bladderen. Testen in het laboratorium en een groot aantal toepassingen in de praktijk hebben de beoogde werking inmiddels aangetoond. Rapporten van onafhankelijke onderzoeksbureaus geven bovendien aan dat de coating ongevaarlijk is voor mensen, dieren en de omgeving. Hiermee is de Top Coating ook toegestaan op motoren in de voedingsmiddelenindustrie.”

Jan Bakker: “Door de beschermende werking van deze bijzondere coating leveren we indirect ook een bijdrage aan het thema duurzaamheid. Hoe langer de motor immers meegaat, hoe minder vaak je deze hoeft te vervangen en dat betekent direct een besparing op allerlei grondstoffen die nodig zijn voor elektromotoren en die langzaam schaars dreigen te maken. De motoren worden overigens op dit moment in de werkplaats aangepast en is de planning deze – gecoat in een speciale, éigen kleur – eind januari, begin februari aan te leveren.”

Grevengoed besluit: “Een heerlijke onderneming om te werken. Door de cultuur van een familiebedrijf werken we als een hecht team samen en voelen klanten zich welkom. Een groot goed.”

Dit artikel is eerder verschenen in de speciale editie De Elektromotor – Technologie & Toepassingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven