Ga naar hoofdinhoud

Mahle ontwikkelt duurzame elektromotor (+ video)

De nieuwe SCT E-motor van Mahle op de testbank (foto: Mahle)

Automobieltoeleverancier Mahle heeft naar eigen zeggen de duurzaamste elektromotor ontwikkeld die er is. De tractiemotor kan oneindig lang met hoge prestaties draaien. Een nieuw koelingsconcept maakt deze technologische sprong mogelijk.

De nieuwe elektromotor is schoon, licht en efficiënt en kan op verzoek van de klant zonder het gebruik van zeldzame aardmetalen worden geassembleerd. De nieuwe ontwikkeling is geschikt voor personenauto’s en bedrijfsvoertuigen, maar ook voor bouwmachines en tractoren. Met de SCT E-motor wordt Mahle dus een full-range aanbieder op het gebied van elektrische aandrijvingen en dekt alle behoeften, van e-scooters tot zware bedrijfsvoertuigen en off-road- en industriële toepassingen. Het nieuwe product zal voor het eerst worden gepresenteerd op de IAA Transportation in september 2022 in Hannover.

Duurzaam en compact

“Het bouwen van grote elektromotoren die op korte termijn hoge prestaties leveren, is eenvoudig. Wat tot nu toe nog ontbrak op de markt waren duurzame en toch compacte aandrijvingen om elektrische voertuigen onbeperkt geschikt te maken voor dagelijks gebruik,” aldus Martin Berger, Vice President Corporate Research and Advanced Engineering bij Mahle. “Onze nieuwe SCT E-motor is de oplossing.”

Specifiek toerentalbereik

Aan de kant van de aandrijflijn maakt dit de weg vrij voor de vervanging van de verbrandingsmotor in alle voertuigklassen. In 2021 presenteerde het bedrijf een slijtagevrije en schaalbare tractiemotor voor personenauto’s die zeer efficiënt werkt over een breed toerentalbereik. De SCT E-motor daarentegen is zo ontworpen dat hij bijzonder efficiënt werkt binnen een bepaald toerentalbereik. Ondanks zijn zeer compacte en lichte ontwerp bedraagt zijn continu vermogen meer dan 90 procent van zijn piekvermogen. Deze hoge verhouding betekent een technologische sprong voorwaarts. Het maakt het gebruik van allerlei soorten elektrische voertuigen mogelijk, zelfs onder veeleisende omstandigheden. Een klassiek voorbeeld is het rijden met een elektrische vrachtwagen over bergpassen of de meervoudige sprints van een batterij-elektrische personenwagen.

Ondanks zijn zeer compacte en lichte ontwerp bedraagt zijn continu vermogen meer dan 90 procent van zijn piekvermogen (foto: Mahle)

Geïntegreerde oliekoeling

Deze veerkracht wordt bij de nieuwe elektromotor bereikt door het gebruik van een innovatieve geïntegreerde oliekoeling. Deze maakt de motor niet alleen robuuster, maar maakt het ook mogelijk de gegenereerde afvalwarmte te gebruiken in het complete systeem van het voertuig. Tegelijkertijd zorgt de compacte constructie voor een voordeel in materiaal- en gewichtskosten. Een lichtere motor vereist minder materiaal tijdens de fabricage en verhoogt de mogelijke netto belasting in bedrijfsvoertuigen.

Permanent bekrachtigde motor

Mahle heeft bij de ontwikkeling van het product gekozen voor een zogenaamde permanent bekrachtigde motor, omdat dit type een zeer compacte constructie mogelijk maakt en er geen energie als “bekrachtigingsstroom” naar de rotor hoeft te worden overgedragen. Dit maakt de motor efficiënt en slijtagevrij. Voor de opwekking van het magnetisch veld in de motor worden neodymium magneten gebruikt, momenteel de sterkste permanente magneten die kunnen worden geproduceerd. Voor een grotere onafhankelijkheid van grondstofprijzen en geopolitieke ontwikkelingen kan de SCT E- motor echter ook zonder magneten worden ontworpen. Door de ontwikkelde contactloze transformator zou ook de magneetvrije variant slijtagevrij zijn en efficiënt werken, terwijl hij slechts iets meer montageruimte nodig heeft.

Bekijk hier onder de animatie over de werking van de SCT – E motor

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven