Ga naar hoofdinhoud

Let op toepassingsbereik bij elektrohydraulische actuator

Deze elektro hydraulische actuator stuurt een sluisdeur aan. Voor dit soort toepassingen is de EHA een prima oplossing (foto: Van Halteren Technologies)

Al langer ziet Van Halteren Technologies in Boxtel – voorheen Large Projects, onderdeel van Bosch Rexroth – dat steeds meer lineaire hydraulische aandrijvingen het verliezen van elektromechanische alternatieven. De laatste is immers eenvoudiger te installeren, makkelijker aan te sturen en energie-efficiënter. Belangrijke nadelen liggen echter in de lagere krachtdichtheid en de beperkte levensduur. Van Halteren Technologies ontwikkelde daarom een elektrohydraulische variant die ‘both worlds’ combineert.

De wereld elektrificeert. In de aandrijftechniek is het een serieuze verdringingsmarkt waarin de hydraulische aandrijvingen plaats moeten maken voor elektromechanische alternatieven. De oorzaak ligt enerzijds in de eenvoud van elektrische aandrijvingen. Ze zijn eenvoudiger te ontwerpen maar vooral: eenvoudiger (plug-and-play) aan te sluiten, in te stellen en te gebruiken. Daarnaast is elektrisch aandrijven veelal duurzamer omdat het met frequentieregelaars niet nodig is om energie weg te smoren. Tot slot is een elektromechanische aandrijving compacter van opbouw.

Voordelen elektromechanisch

Chris Donkers, applicatiespecialist bij Van Halteren Technologies: “Door de tijd heen zie je dat de belangrijkste redenen om met een hydraulische aandrijving te werken – snel, nauwkeurig en een hoge krachtdichtheid – langzaam ondergesneeuwd raken door de voordelen van elektromechanisch. In het kader van deze ontwikkeling leverden wij zo’n 8 jaar geleden voor het eerst een volledig elektromechanische actuator als vervanging van de hydraulische aandrijving van twee ‘armen’ op een schip. Deze oplossing werd ontwikkeld omdat de klant geen hydraulisch powerpack op zijn schip wenste.”

Beperkingen

Toch is een elektromechanische aandrijving ook niet heilig. Zo is de krachtdichtheid lager ten opzichte van een hydraulische actuator en de levensduur korter. Daarnaast is de actuator zelf door onder andere de elektromotor zwaarder en is het geluidsniveau eveneens een thema.

Elektrohydraulische actuator

Gezien de voordelen en beperkingen van elektromechanisch en hydraulisch, is een logische stap om ‘best of both worlds’ te combineren: de elektrohydraulische actuator.

Lees in de nieuwe editie van Aandrijftechniek meer over de voor- en nadelen van de twee varianten en hoe het beste van twee werelden kan worden gecombineerd.

Ook interessant: ‘Van Halteren Technologies Boxtel’ officieel gestart

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven