Ga naar hoofdinhoud

Innovatieve compacte stekkers dankzij inzet digital twins

De toepassingsgebieden voor de nieuwe EPIC Power M12L en M12K connectoren zijn divers (foto: LAPP)

De trend naar miniaturisatie zet zich voort. Toepassingen worden compacter, installatieruimten kleiner en de behoefte aan een insteekbare verbinding neemt toe. Met de EPIC Power M12 connectoren van Lapp zijn deze markteisen aangepakt en consequent doorgevoerd. In de automatisering is niet alleen de storingsvrije overdracht van gegevens een gevoelig punt, maar ook de veilige stroomvoorziening van de afzonderlijke componenten. ProfiNet steunt volledig op de gestandaardiseerde M12L-connector.

“De vorige M12 connectoren waren al ontwikkeld dicht bij de grens van wat mogelijk is. Nu hebben wij nogmaals alle instellingen gecontroleerd en er het optimale uit gehaald. Zonder een ontwerp met behulp van een digital twin zou dit nauwelijks mogelijk zijn geweest,” verklaart Martin Guserle, manager EPIC Connectors bij U.I. Lapp GmbH.

Virtuele modellen

De technische eigenschappen van de connectoren werden reeds in de ontwikkelingsfase gesimuleerd met behulp van virtuele modellen. De twee series M12K voor energieoverdracht tot 630V/12A en M12L tot 60V/16A werden virtueel aan de tand gevoeld nog voor het eerste 3D-printmodel was gemaakt.

De limiet van de energieoverdracht met steeds kleinere connectoren wordt dus eerst virtueel geëvalueerd en vervolgens overgebracht naar de eerste prototypes en de serieproductie. Dit leidt – in vergelijking met eerder door Lapp ontwikkelde connectoren – tot aanzienlijk compactere maten, met een verbeterde energieoverdracht.

Robots en AGV’s

De toepassingsgebieden voor de nieuwe EPIC Power M12L en M12K connectoren zijn divers. Zij zijn bijvoorbeeld geschikt voor kleine robots of cobots. Ook voor AGV’s zoals deze worden gebruikt in het logistiek centrum van LAPP in Ludwigsburg (D). Dergelijke autonoom rijdende voertuigen hebben te maken met krappe ruimtes voor alle onderdelen.

Het gebruik in I/O-modules voor ProfiNet is een ander groot toepassingsgebied voor de EPIC Power M12L-connector. Tot nu toe waren 7/8″ connectoren de standaard voedingsinterface voor sensor/actuator-verdelers. Door de overschakeling van de oude norm op M12L kunnen behuizingen met meer dan 50 % worden verkleind.

ProfiNet-toepassingen

De PNO heeft M12 L-codering gedefinieerd als de voedingsinterface voor alle ProfiNet-toepassingen. Dit is de standaard voor ProfiNet-apparaten zoals intelligente motoren of I/O-modules. De M12 L-codering biedt hiervoor de ideale voorwaarden. Guserle: “Wij gaan ervan uit dat in de toekomst het merendeel van de nieuwe machines en systemen zal worden gebruikt met M12 L-codering als voedingsinterface.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven