Ga naar hoofdinhoud

Het samenspel van IT en OT versterkt de concurrentiepositie van machinebouwers

Slimme aandrijvingen worden steeds belangrijker voor de machinebouw, zoals deze nieuwe servoregelaar i750 (foto: Paul Quaedvlieg)

Engineering van machines en installaties is een belangrijke motor van de economie en houdt miljoenen mensen aan het werk. De orderboeken zijn goed gevuld en de personeelsbezetting is hoog. Maar de economische situatie verzwakt terwijl de zorgen van de vertegenwoordigers van de industrie toenemen. Hoge kosten en innovatiedruk stellen hen voor enorme uitdagingen. Lenze toonde tijdens de Hannover Messe hoe het met zijn oplossingen drie grote thema’s aanpakt: demografie, digitalisering en decarbonisatie en hoe het inzet op Smart Data en het open automatiseringsplatform Nupano.

Het economische succes van machinebouwers wordt steeds meer bepaald door hun vermogen om zich te onderscheiden door middel van aanvullend digitaal aanbod en nieuwe bedrijfsmodellen. “Wie niet meegaat, zal groeiende inkomstenstromen overdragen aan softwarebedrijven en geleidelijk worden gedegradeerd tot onderdelenleverancier”, verklaart Werner Paulin, hoofd Nieuwe Automatiseringstechnologie bij Lenze. Helaas is er vaak een gebrek aan geschikte IT- en programmeervaardigheden bij de machinebouwindustrie, vooral bij het MKB.

Tekort aan technici

Deze situatie baart ook Friedhelm Drünker zorgen. Hij is hoofd ontwikkeling bij een middelgrote machinebouwer. Hij heeft schreef onlangs drie ontwikkelingsfuncties uit. Sollicitaties? Eén. Te weinig voor de taken die hem en zijn team wachten. Hoe slaagt hij erin aan de bal te blijven – en meer nog: de concurrentie voor te blijven? Drünker denkt aan een op AI gebaseerde app op machineniveau die de energie-efficiëntie van zijn machines verhoogt. Tegelijkertijd vraagt hij zich af hoe hij zijn seriemachines met verschillende apps kan uitrusten en geschikte versies kan combineren.

Concurrentievoordeel

Drünker informeert zich: Het meest voorkomende antwoord in de automatiseringsbranche op het genereren van nieuwe inkomstenstromen bij een toenemend tekort aan vakmensen heet “platform”. Er ontstaan zogenaamd open platforms, marktplaatsen en ecosystemen bij veel leveranciers. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze de problemen van Friedhelm Drünker over het algemeen niet oplossen. Omdat ze hem niet in staat stellen om de bedrijfseigen extra diensten in de machine te integreren en te beheren. Dit in tegenstelling tot Nupano van Lenze. “Met het open automatiseringsplatform Nupano biedt Lenze een belangrijke technologie aan waarvoor zelfs geen IT-kennis nodig is om deze te gebruiken. Daarmee onderscheidt ons platform zich duidelijk van andere op de markt”, verklaart Annekatrin Konermann, Nupano Product Manager bij Lenze.

Lenze liet in Hannover zien dat de interactie tussen IT en OT machinebouwers voordelen biedt (foto: Paul Quaedvlieg)

Open IT-standaarden en eenvoudige bediening

Met Nupano kunnen machinebouwers innovaties in de machine brengen en zelf het potentieel van digitalisering op machineniveau aanboren. Lenze vertrouwt op open standaarden, eenvoudige bediening en maximale beveiliging om de knowhow te beschermen. “Tijdens de ontwikkeling hebben we vanaf het begin gewerkt volgens ‘Security by Designʻ. De broncode van de in Nupano beheerde apps blijft altijd bij de gebruiker. Gebruikers kunnen hun apps openbaar beschikbaar maken, maar dat hoeft niet. Via het groeiende partnernetwerk zijn publieke apps nog steeds toegankelijk”, legt Annekatrin Konermann uit.

Lifecycle management

Hierdoor kan Drünker ook samenwerken met elk IT-bedrijf en innovatieve, digitale toepassingen ontwikkelen voor zijn machines, platform- en hardware onafhankelijk. Toepassingen kunnen samen worden getest op het platform en er wordt een release workflow en lifecycle strategie gecreëerd voor de gehele machine- en fabrieksvloot van zijn klant. “Wij bieden lifecycle management voor alle apps en hun versies. Dat is een groot voordeel van Nupano”, verzekert Werner Paulin.

Nupano laat zien dat Lenze holistisch denkt en operationele technologie (OT) combineert met moderne IT (foto: Paul Quaedvlieg)

Ruimte voor eigen applicaties

Machine- en app-management biedt ruimte voor eigen applicaties en publieke softwaremodules. “Onze klanten eisen een concurrentievoordeel van een platform. Ze willen geen publieke commodity-apps downloaden”, zegt Annekatrin Konermann. Het team van Drünker houdt controle en toezicht op de apps met behulp van Nupano lifecycle management. Bovendien kunnen ze de apps op een machine aanpassen zonder te hoeven programmeren (er is geen codetaal nodig).

Meerwaarde voor de klant

Op Nupano vindt de klant nu zowel de applicaties als het overzicht van zijn machines als digitale tweeling. Via drag and drop versmelt de gebruiker zo OT met de IT-wereld. “We moeten de softwaremodules eenvoudig en efficiënt in meer dan 1.000 of meer machines per jaar brengen, anders leveren we geen meerwaarde voor de klant”, benadrukt Paulin. Via de digital twin in het systeem komen de toepassingen op een industriële PC terecht waar ze worden uitgevoerd.

Nupano combineert operationele technologie (OT) met moderne IT (foto: Lenze)

Holistische benadering

Nupano laat zien dat Lenze holistisch denkt en operationele technologie (OT) combineert met moderne IT. Ook Friedhelm Drünker waardeert dit. Het open automatiseringsplatform verhoogt de kwaliteit, productiviteit, duurzaamheid en efficiëntie van zijn machines aanzienlijk.

Smart Data

Dankzij de domeinkennis en applicatiekennis van Lenze omvat Smart Data de gehele levenscyclus van de machine – van efficiënte planning tot implementatie en veilige bediening tot eenvoudige recycling. Zo is het mogelijk om complexe processen en systemen in een virtuele omgeving te plannen en te simuleren om potentiële problemen vooraf te identificeren of om energie te optimaliseren. Voor machinebouwers betekent deze combinatie van OT en IT minder inspanning, minder energieverbruik – en meer inkomsten.

Ook interessant: Jubilerend Lenze lanceert open automatiseringsplatform NUPANO

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven