Ga naar hoofdinhoud

Elektrohydraulische actuatoren besparen tot 80-90% op het energieverbruik

Het nieuwe elektrohydraulische systeem is als eerste geïntegreerd in de loopplank van het innovatieve bemanningswisselschip Aqua Helix (FCS 7011) van Damen (foto: Damen)

Ampelmann is bekend door haar loopbruggen met hydraulisch gestuurde deiningscompensatie. Hiermee kunnen mensen stabiel en veilig de oversteek maken van een deinend schip naar bijvoorbeeld een (vast) olieplatform of windturbine. Vorig jaar voerde het bedrijf de eerste testen uit met een nieuwe variant die elektrohydraulisch wordt aangedreven. Door gebruik te maken van een elektrohydraulische pompunit (EPU) van Moog, DC opslagtechnologie en een speciale hydraulische cilinder van VAPO, is deze nieuwe uitvoering veel compacter en stiller en gebruikt bovendien tot 80% minder energie.

De introductie van de loopbruggen van Ampelmann die de deining compenseren, ligt alweer een flink aantal jaren achter ons. Het concept wordt echter wereldwijd nog steeds succesvol toegepast en staat aan de basis van 8 miljoen veilige ‘oversteken’ van mensen aangevuld met de veilige overslag van 19,9 miljoen kg vracht.

Geen reden voor Ampelmann om achterover te leunen en van het succes te genieten. Integendeel. In alle jaren is het bedrijf bezig gebleven met voortdurend vernieuwen en verbeteren; gebruik makend van de nieuwste technologieën, waaronder elektrische aandrijvingen.

Combinatie hydrauliek en elektrisch

“We zijn op zoek gegaan naar een oplossing die de voordelen van een hoge vermogensdichtheid en betrouwbaarheid van hydrauliek combineert met de eenvoud van installatie en aansturing en het ruimtebesparende karakter van elektrisch,” aldus Niels van der Geld, Motion Control Engineer bij Ampelmann.

“Daarbij vroegen we ons ook af of een dergelijke elektrohydraulische variant mogelijkheden zou bieden om energie te besparen. Dit vanwege de ontwikkelingen die de afgelopen jaren zijn gedaan op het vlak van de opslag van elektrische energie en het regelen van energiestromen.”

Eigen ontwerp met energieopslag

De engineers van Ampelmann trokken als snel de conclusie: zélf achter de tekentafel en starten met het meest veelbelovende alternatief: de elektrohydraulische variant. Daarbij is onder meer gekeken naar nieuwe technologieën waarmee het mogelijk is energie terug te winnen en op te slaan.

Het nieuwe elektrohydraulische systeem is als eerste geïntegreerd in de loopplank van het innovatieve bemanningswisselschip Aqua Helix (FCS 7011) van Damen. Een 70 meter lang lichtgewicht DP2-schip dat tot 40 knopen kan varen. Het is ontwikkeld met het oog op de groeiende vraag naar veilige, comfortabele en efficiënte bemanningswisseloperaties op de Noordzee. Het elektrohydraulische systeem kan tot 3m Hs compenseren en vereist slechts één operator. Tot 50 personen kunnen zich binnen vijf minuten verplaatsen.

Mini-symposium VPH

Het verhaal over de ontwikkeling van de elektrohydraulische actuator werd onder meer verteld tijdens een van de vele mini-symposia die de Vereniging Platform Hydrauliek organiseert. Het complete artikel over de zoektocht naar en de ontwikkeling van de juiste elektro-hydraulische variant bij Ampelmann is te lezen in de nieuwe Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven