Ga naar hoofdinhoud

Digitale plunjerpomp is hart van efficiënt Dextreme-systeem (+video)

De kern van elk Dextreme systeem wordt gevormd door de Danfoss Digital Displacement pomp (foto: Paul Quaedvlieg)

Danfoss Power Solutions lanceerde onlangs het Dextreme-systeempakket voor graafmachines. De Dextreme-systemen verbeteren de energie-efficiëntie van graafmachines met 15% tot 50%, ongeacht de krachtbron, en maximaliseren tegelijkertijd de productiviteit.

Het Dextreme-traject bestaat uit drie incrementele systeemoplossingen: Swap, Flex en Max. De eenvoudigste configuratie van het systeem, Dextreme Swap, is nu beschikbaar. De Dextreme Swap vervangt de hydraulische hoofdpomp van de graafmachine door een digitale plunjerpomp, aangepaste software en een digitale controller. Hierdoor daalt het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot met 15% in vergelijking met een graafmachine met een conventionele plunjerpomp.

Dynamisch pompdebiet

Dextreme Flex en Dextreme Max, nog niet commercieel verkrijgbaar, bouwen voort op het Dextreme Swap-systeem om extra voordelen te bieden. Dextreme Flex wijst het pompdebiet dynamisch toe aan diensten op basis van de vraag, waardoor de smoorverliezen in de hoofdregelklep worden beperkt.

De Dextreme Swap vervangt de hydraulische hoofdpomp van de graafmachine door een digitale plunjerpomp, aangepaste software en een digitale controller

Dextreme Max voegt energieterugwinning uit graafmachinebewegingen toe, zoals zwenkvertraging en neerlaten van de giek, evenals directe lastregeling door de pomp zelf, waardoor de smoorverliezen verder worden teruggedrongen. Dextreme Flex en Dextreme Max gaan naar verwachting een energiebesparing van respectievelijk 30% en 50% opleveren.

Digitaal geregelde hydraulische pomp

De kern van elk Dextreme systeem wordt gevormd door de Danfoss Digital Displacement pomp, de eerste en enige echt digitaal geregelde hydraulische pomp voor off-highway machines. De speciale digitale regelaar van de pomp activeert elke zuiger afzonderlijk, waardoor een snelle en nauwkeurige reactie op de vraag van het systeem ontstaat en de machine superieur bestuurbaar is. De pomp biedt een ongeëvenaarde efficiëntie bij volledige en gedeeltelijke belasting door alleen de zuigers te gebruiken die nodig zijn voor de belasting.

Uitstoot radicaal verminderen

“Het aanpakken van de efficiëntieproblemen van graafmachines is essentieel om de wereldwijde CO2-reductiedoelstellingen te halen. Dat komt omdat graafmachines verantwoordelijk zijn voor 50% van alle CO2-emissies die door bouwmachines worden gegenereerd,” aldus Leif Bruhn, hoofd Digital Displacement, Danfoss Power Solutions.

Graafmachines zijn verantwoordelijk voor 50% van alle CO2-emissies die door bouwmachines worden gegenereerd

“We hebben Dextreme-systemen ontwikkeld om het volledige potentieel van onze Digital Displacement-technologie te benutten. Onze prioriteit is om klanten te helpen de uitstoot radicaal te verminderen, het energieverbruik te verlagen, de productiviteit te verbeteren en de totale eigendomskosten te verlagen.”

Minder geluid

Het Dextreme Swap-systeem, waarin de snelle regelreactie van de digitale displacementtechnologie centraal staat, maakt een aanzienlijke vertraging van de dieselmotor mogelijk zonder het risico dat de motor afslaat. Dit vermindert niet alleen het brandstofverbruik en de uitstoot, maar ook het geluidsniveau, waardoor het comfort voor de machinist toeneemt.

Als voor de machinist een kortere cyclustijd belangrijker is dan brandstofverbruik, kan het systeem tot 25% hogere productiviteit leveren door het volledige toerental per minuut van de motor te benutten. Bovendien vereenvoudigt de digitale besturing de prestatiebewaking en diagnose.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven