Ga naar hoofdinhoud

Digitale marktplaats voor engineering in de toekomst

De demonstrator toont drie use cases over de toekomst van engineering (foto: Baumüller)

Baumüller Group zal op de Hannover Messe laten zien hoe flexibele machinebouwers en gebruikers in de toekomst kunnen werken met PLC-platforms, digital twins en smart drive functies.

In lijn met het hoofdthema van de Hannover Messe “Industrial Transformation – Making the difference” laten Flecs Technologies, Schubert System Elektronik, MapleSoft, IniNet  Solutions en Baumüller zien hoe digitale marktplaatsen de machinebouw in de toekomst kunnen ondersteunen.  Aan de hand van het voorbeeld laten de partnerbedrijven zien hoe bijbehorende simulatiemodellen en softwareoplossingen kunnen worden geïnstalleerd op allerlei verschillende platforms.

Use case: Op aandrijving gebaseerde energiemonitoring vanuit de cloud  

De eerste use case gaat over het uitbreiden van een bestaande applicatie met extra functies. Als een gebruiker bijvoorbeeld de “slimme energie monitoring” functie wil gebruiken in zijn machine, kan hij hiervoor een licentie aanschaffen via de webshop van Flecs Technologies en de Baumüller ProDrive parametersoftware gebruiken om de licentie te activeren op de aandrijvingen van de machine. ProDrive dient als een interface tussen de online marktplaats en de servoaandrijving. Het voordeel: Op deze manier kunnen later nieuwe functies worden toegevoegd. Met “smart energy monitoring”, kan het energieverbruik van individuele assen of de hele machine worden geregistreerd en weergegeven voor de afzonderlijke machinecyclus. Gebruikers kunnen zo bijvoorbeeld de carbon footprint van hun producten bepalen en optimaliseren.  

Use case: Hardware-onafhankelijke Edge platforms

ProDataX van Baumüller maakt gegevensuitwisseling mogelijk via OPC UA tussen de aandrijvingen in de machine en de Edge PC of cloud. Ongeacht de gebruikte veldbus in de machine kunnen bestaande gegevens zoals vermogen, stroom, koppel, snelheid of positie van de aandrijving worden gebruikt om deze bijvoorbeeld in een dashboard weer te geven of om verdere analyses op uit te voeren.

Via Flecs kan software op verschillende platforms worden gebruikt, wat een hoge mate van flexibiliteit biedt voor zowel de machinefabrikant als de gebruiker (foto: Baumüller)

Digitale marktplaats

ProDataX kan worden gedownload van de marktplaats. Het voordeel: ProDataX is compatibel met allerlei verschillende besturings- en IoT-platforms, omdat Flecs interoperabiliteit met zeer uiteenlopende apps mogelijk maakt. Op de demonstrator zal de IniNet app worden gebruikt om gegevens van de Baumüller-aandrijving te tonen in een dashboard. De verbinding tussen het automatiseringsniveau en de cloud-infrastructuur kan grafisch worden geprogrammeerd, direct in de browser.  

Best of breed benadering

Dankzij Flecs kan de server, die oorspronkelijk is ontworpen voor Baumüller-besturingen, draaien op de Prime Box Pico van Schubert System Elektronik. Op deze manier is toekomstige automatiseringssoftware bruikbaar ongeacht de hardware. Een groot pluspunt voor de machinebouw. In de toekomst kan de “best of breed benadering” worden gebruikt om de optimale besturings-/IPC-hardware te combineren met de functies van verschillende fabrikanten om zo goed mogelijk te voldoen aan de eisen van de betreffende toepassing.

Use case: Digital twin onafhankelijk van de engineering tool  

Met ProSimulation biedt Baumüller software voor de simulatie van elektrische aandrijfsystemen. Het pakket bevat mechanica en controller modellen voor virtuele inbedrijfstelling, denk bijvoorbeeld aan realistische simulatie van aandrijvingen van Baumüller.  

Aandrijfsimulatie

Via de Flecs marktplaats kunnen gebruikers controller modellen voor aandrijfsimulatie downloaden in de FMI-standaard (functional mock-up interface). Deze kunnen worden gebruikt met verschillende tools, bijvoorbeeld MapleSim. Met behulp van deze modellen is het mogelijk om de digital twin van een machineaandrijflijn op te zetten en virtueel in bedrijf te stellen. Dat bespaart tijd in het ontwikkelingsproces.  

Meer flexibiliteit

Alle use cases laten zien hoe open systemen de flexibiliteit vergroten door de simulatie van aandrijvingen en besturingen. Dit biedt machinefabrikanten en gebruikers ongekende mogelijkheden voor het combineren van automatiseringscomponenten en software. Het opent tal van nieuwe toepassingsgebieden. Tijdens de Hannover Messe zullen er live demonstraties zijn (Hal 7, stand A28)

Ook interessant: 7 redenen om de Hannover Messe 2023 te bezoeken

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven